Банкеръ Daily

Финансов дневник

Йордан Цонев: Да разплетем модела "Кой?"

ДПС ще следи стриктно как ще тече процедурата по несъстоятелност. Подозираме, че сегашният директор на Фонда за гарантиране на влоговете Росен Николов е свързан с един определен икономически кръг, който има свои представители в парламента. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДПС и член на временната бюджетна комисия Йордан Цонев. Според него този кръг вече придобива депозити, дисконтирани на 50%. "Ще видите кой е искал фалита на КТБ и ще видите кой организира протестите", отсече Цонев.

Той коментира и обвиненията в пленарна зала, че сътресенията в КТБ са започнали след публикации в медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски. Може ли Пеевски да е едновременно обект и субект на сигнала?", попита Цонев и предупреди, че партията ще започне да говори поименно за виновниците за състоянието на банката.

Той припомни, че позицията на ДПС по казуса "КТБ" е била в три точки -  за прозрачност, за достъп на вложителите до техните сметки до 60 дни от затварянето на банката и за обявяване на имената на всички големи вложители и кредитори. "Причината е, че от началото на кризата се говори за тази банка като банка на властта", припомни Цонев.

Депутатът призова за международно  разследване на казуса. "Знам, че това ще ви отнеме възможността да хвърляте срещу нас и в частност срещу г-н Пеевски обвинения на ангро. Готови сме да променим всички текстове, които ще доведат до по-голяма прозрачност. Моделът "КТБ" е криминален и такъв удар върху банковата система никога не е нанасян. Общата маса на фалиралите банки е 2.5 млрд. долара, а тук имаме - 5.3 млрд.лева обезценка", посочи Цонев и призова за разплитане на модела "Кой?".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във