Банкеръ Daily

Финансов дневник

Йоханес Хан иска "комисионна за достъп" до единния пазар

Йоханес Хан

Шефът на бюджетната комисия на Европейския съюз - Йоханес Хан, призова страните членки да подкрепят въвеждането на нови данъци, включително годишна "комисионна за достъп" до единния пазар за 70 хил. големи компании, като част от пакета от мерки за подпомагане на възстановяването на блока.  

В интервю за "Файненшъл таймс", публикувано на 31 май, Хан коментира, че няма друга практическа алтернатива освен да се осигурят на Европейската комисия нови източници на директни приходи - или "собствени ресурси" - за обслужване на дълга от 750 млрд. евро, който тя евентуално ще поеме съгласно предложения през миналата седмица план за възстановяване. Част от въпросните ресурси може да е годишният налог в размер на 10 млрд. евро, който ще засегне 70 хил. корпорации в Европа и в глобален план с годишен оборот, надхвърлящ 750 млрд. евро. Хан обясни, че целта на мярката е най-късно до 2027-а да има "функциониращ и устойчив поток от нови собствени средства в европейския бюджет" в рамките на 15-20 млрд. евро годишно. Единствените опции извън това финансиране ще са неприемливите от политическа гледна точка ограничения на разходите или по-високи вноски на страните членки, допълва еврокомисарят.

Предложеието ще намали зависимостта на бюджета на ЕС от националните вноски на страните членки, които в момента пълнят основната част от него. То обаче със сигурност ще се натъкне на голяма политическа съпротива, просто защото държавите от общността по традиция се въздържат от създаването на нови източници на приходи извън вече съществуващите, примерно от мита. 

Председателят на ЕК - Урсула фон дер Лайен - също призова през миналата седмица за собствени, независими бюджетни постъпления като част от плановете за създаване на фонд за възстановяване в размер на 750 млрд. евро. Фон дер Лайен подчерта, че той няма да финансира стари задължения, няма да предоставя бюджетна подкрепа, а ще набира пари от капиталовия пазар, за да инвестира в оздравяването на икономиките и на компаниите от блока. 

Налогът върху едрите корпорации може да е под формата на еднократно плащане за използване на единния пазар. Размерът на тази "такса за достъп" ще варира в зависимост от големината на компаниите, които биха могли да се разделят на две или три категории, обяснява господин Хан. В "приходното менюто" са включени също налози за компенсиране на трансграничните въглеродни емисии, постъпления от разширяването на емисионната търговска схема на общността и данъчно облагане на цифровите фирми.   

Господин Хан подчертава, че новите данъчни предложения "не засягат индивидуалния данъкоплатец и същевременно отговарят отлично на политическите приоритети на ЕС", като например справянето с климатичните промени. Той оспорва и твърденията на някои коментатори, че новият данък и дълговите планове представляват "момент Хамилтън", чрез който ЕС върви към пълноценен фискален съюз, подобен на създадения през 1790-а от тогавашния финансов министър на СЩ Александър Хамилтън. Мотивите на Хан - мярката е временна и не предвижда последващи действия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във