Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЙОХАН ЙОНАХ ОГЛАВИ РАЙФАЙЗЕНБАНК (БЪЛГАРИЯ)

За четири месеца Йохан Йонах успя да се издигне от изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България) до председател на управителния й съвет. През февруари 2001 г. Йонах бе назначен за мениджър на кредитната институция на мястото на Момчил Андреев, който стана изпълнителен директор на БУЛБАНК. По това време австрийската банка у нас се председателстваше от Джон Харис. На този пост той е от средата на 1999 г., когато смени Дъглас Драйдън. Сега Харис се оттегля от Райфайзенбанк (България), а от 1 юни 2001 г. председателското място в управителния й съвет зае колегата му Йонах.
Петдесет и шест годишният Джон Харис се справи доста добре със задълженията си в нашата страна. По време на неговото председателство Райфайзенбанк (България) се превърна във фактор на финансовия пазар. Според запознати с намеренията на ръководството на Райфайзен Централ Банк, която е собственик на Райфайзенбанк (България), Харис ще остане на работа в системата на австрийската кредитна институция.
Тридесет и девет годишният му наследник Йохан Йонах е работил само в системата на Райфайзен Централ Банк. Самият той казва, че няма несъбран кредит. Преминал е през дъщерните структури на австрийската банка в Москва, във Варшава и в Киев. В Райфайзенбанк (Украйна), откъдето дойде в София, се е занимавал с кредитирането и с корпоративните клиенти. Същия ресор Йонах пое и като изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България). Новият председател на банката е изправен пред предизвикателството да се пребори за покупката на БИОХИМ или на ЦКБ и да нареди водената от него институция сред най-големите банки у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във