Банкеръ Daily

Финансов дневник

Инвеститорите в биткойн трябва да са готови да загубят парите си

Близката перспектива за цената на биткойна се влошава, а някои анализатори виждат възможност за продължаване на спада след голямото потъване в понеделник. На 11 януари цената на биткойна падна с 20% до 30 305 долара, като бе отчетено охлаждане в търсенето от страна на институционалните инвеститори. Криптовалутата се задържа около 34 580 долара в сряда - спад от 1.65% на дневна база. Реално дигиталната монета се запътва към най-големия си седмичен спад от края на август 2020 г., за което допринася и по-силният долар. Въпреки всичко търговията с криптовалути процъфтява особено през последните пет месеца. Биткойнът се е повишил с 230% през това време, достигайки рекорд от над 41 000 долара на 8 януари.

На този доста волатилен фон британският финансов регулатор излезе със сериозно предупреждение към инвеститорите в криптовалути. Накратко: "Бъдете готови да загубите всичко"!

Инвестирането в криптовалути или инвестиции и заеми, свързани с тях, обикновено включва поемане на много високи рискове за парите на инвеститорите. Ако потребителите инвестират в тези видове продукти, те трябва да бъдат готови да загубят всичките си пари", се казва в изявление на Британския финансови надзор (Financial Conduct Authority - FCA). Притесненията на FCA включват нестабилността на цените, сложността на предлаганите продукти и липсата на регулация за защита на потребителите при много от продуктите.

Както "Банкеръ" писа, някои експерти от Уолстрийт също са на мнение, че това няма да свърши добре. Настоящите промени в цената може би са поредния пример за спекулативна мания. Биткойнът изглежда като "майката на балоните", смята Майкъл Хартнет - водещ валутен стратег на "Бенк ъф Америка".

Милиардерът Марк Кюбан на свой ред каза, че търговията с биткойн и други криптовалути му напомня за интернет балона от края на 90-те години на миналия век. Става дума за т.нар. dot-com балон, при който акциите на интернет компаниите в САЩ нарастваха ударно през 90-те години, преди да влязат в мечи пазар в началото на 21 век. Точно в разгара на 'dot-com' балона Марк Кюбан продаде компанията си Broadcast.com на Yahoo в сделка, оценена на над 5 милиарда долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във