Банкеръ Daily

Финансов дневник

Инвеститорите напускат италианските фондове

Инвеститорите са изтеглили чисто 9 млрд. евро от италианските фондове през първите осем месеца на тази година. Политическата несигурност и промените във водещ, данъчно изгоден спестовен продукт, са основните причини за бягството.

Италия беше светъл лъч в продажбите, реализирани от  европейските инвестиционни дружества през последните години с чист капиталов приток от 78 млрд. евро в периода от 2014-а до 2017-а - това са  данните  на италианската асоциация на мениджърите на активи Assogestioni. През миналата година обаче тенденцията обърна посоката си, а през тази негативният тренд набра скорост, като общият обем на капиталовия отлив достигна 12.4 млрд. евро в периода от януари 2018-а до края на август 2019-а. И макар че италианските инвеститори продължиха да вкарват пари във фондове извън страната, размерът на вложените средства бе едва 12 млрд. евро от началото на 2018-а срещу 90.5 млрд. евро през предишните две години. 

Според Фабрицио Пагани - шеф на поделението за глобална икономика и стратегия на капиталовите пазари в инвестиционната фирма Muzinich & Co., италианските инвеститори традиционно предпочитат инструментите с фиксиран доход пред фондовете за ценни книжа. Те обаче са се отдръпнали заради нарастването  на ценовите колебания на италианските правителствени облигации, причинен от пазарните тревоги, произтичащи от сблъсъка между Рим и Брюксел за бюджета на Ботуша, след като през 2018-а на власт дойде популисткото правителство на Джузепе Конте. Страстите поутихнаха след като в началото на септември бе сформиран по-умерен коалиционен кабинет, отново оглавяван от  Конте.

Правната несигурност около най-популярния индивидуален спестовен план - piano individuale di risparmio (PIR) - продължи да потиска продажбите на инвестиционните дружества в страната. Замислен като щадящ от данъчна гледна точка начин за дребните инвеститори да насочват пари към националното стопанство, на PIR се гледаше като на значителна пазарна възможност за мениджърите на активи при въвеждането му през 2017-а. Правилата обаче бяха променени през тази година когато се въведе изискването фондовете да инвестират поне 3.5% от активите си в компании, регистрирани на AIM Italia - местната фондова борса за малки и средни фирми, и други 3.5% - в дружества за рисков капитал.

Тези промени помрачиха привлекателността на формата PIR както за мениджърите на активи, така и за инвеститорите и бяха последвани от седем поредни месеца на нетен капиталов отлив в общ размер от почти 1 млрд. евро между февруари и август, след приток на 4 млрд. евро през 2018-а. Сред най-големите  губещи от този обрат бяха търгуваното на борсата дружество FTSE Italia Mid Cap на Lyxor, загубило 108 млн. евро, и ISF Italian Equity Fund на Schroders със загуба от 72 млн. евро. Същевременно, доста международни инвестиционни дружества, между които "Джей Пи Моргън асет мениджмънт" и "Инвеско", са закрили фондовете си PIR.

Най-големи щети от спада на местните продажби и мощен отлив на капитали са понесли италианските мениджъри на активи, по данни на "Морнингстар". Международните групи, сред които "Амунди", "Ем енд Джи Инвеско", "Пикте" и "Шрьодерс", също са пострадали от бягството на средства за 4.6 млрд. евро между април и юни, сочи статистиката на Assogestioni.

 

Въпреки неблагоприятните числа и предизвикателствата, консултанти и анализатори са убедени, че италианският пазар предоставят огромен потенциал на мениджърите на фондове, които искат да попълват портфейлите си, с активи за 1.3 трлн. евро на италианските домакинства, вкарани в банкови сметки.

Оптимист е и 58-годишният Масимо Пероти, който смята, че е дошъл момента за борсовата регистрация на фирмата му за луксозни яхти "Санлоренцо". За това помага стабилността, която внесе новият италиански кабинет, който е значително по-умерен и про-европейски. Цените на италианските облигации са се повишили, като доходността на десетгодишния италиански дълг е паднала под 0.9 процента. Борсовият индекс FTSE MIB на 40-е най-ликвидни и най-високо капитализирани компании, регистрирани на "Борса Италиана", е добавил над 21% към пазарната си оценка от началото на годината и е сред десетте най-печеливши в света. По-голямата част от печалбите са натрупани след отстраняването от власт на предишната управляваща коалиция.

Въпросът е докога ще продължи еуфорията, защото, според скептиците, няма фундаментални промени. Политиката на новото правителство не е насочена към справянето с двата основни проблема на Ботуша - огромен дълг и ниска производителност. Бюджетният дефицит на страната за 2019-а се очертава в размер на 2.2% от БВП, а публичният дълг - на 138% от БВП - буквално "токсичен микс", по оценка на Джеймс Ади - мениджър на портфейли в "Абърдийн асет мениджмънт".

Европейската комисия трябва да одобри до края на годината внесения от Рим проектобюджет, в който е заложен 0.6% растеж през идната година и дефицит от 2.2% от БВП. Парламентът ще започне дебати по документа в края на седмицата, а първата оценка на Брюксел се очаква до 30 ноември. Проектобюджетът е своеобразен компромис между нормативните изисквания на партньорите от еврозоната за недостига, и запазването на ДДС на досегашните равнища, за да не попадне италианското стопанство в стагнация. За предотвратяването на данъчния ръст ще отидат 23 млрд. евро от бюджета  на  обща сума 29 млрд. евро. Кето означава, че остават ограничени възможности за стимулиране на растежа и на инвестициите. Дефицитът от 2.2% от БВП пък означава, че структурният недостиг през идната година ще се влоши с 0.1% вместо обещаното от Рим подобрение с 0.6 процента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във