Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ИНВЕСТИЦИОННИТЕ БАНКИ ПОДСИЛВАТ ЕКИПИТЕ СИ ЗА ЛОШИ ДЪЛГОВЕ

Приходите на големите инвестиционни банки никога не са били толкова тлъсти. Водещите петима играчи от Уолстрийт начело с Голдмън Сакс груп (Goldman Sachs Group) се готвят за трета поредна година на рекордни печалби. Общата им стойност се очаква да достигне 24 млрд. щ. долара - със 17% над спечеленото през миналата година и почти тройно повече от 2001-а и 2002-ра. Въпреки това всички сериозни финансови институции от бранша очакват срив на дълговите пазари. Екипите от банкери и търговци, специализирани да работят със застрашени задължения - облигации и кредити на изпитващи проблеми или фалирали компании - се роят, независимо че цените на акциите и на суровините продължават да растат. (Бел. ред. - Облигациите достигат т. нар. критични нива, когато цените им колабират и доходността им надхвърли с десет и повече процента приходите от безрискови правителствени ДЦК със сходен срок до падежа). Инвестиционните специалисти се готвят за повторение на събитията от 2002 г., когато след борсовата еуфория и обединителната мания, съпътствали възхода на ИНТЕРНЕТ фирмите, настъпи мощен кредитен срив и той засегна много именити длъжници - от Ю Ес Еъруейз груп до Маркони.
Корпоративните фалити паднаха до общо 29 млрд. щ. долара в световен мащаб през миналата година след рекордните 165 млрд. долара през 2002-ра, когато си отиде и базираната в Хюстън групировка за търговия на енергия Енрон. А първият сигнал, че събитията на кредитните пазари вече се влошават, е провалът на Глоубъл аутомотив лоджистикс - фирмата, която бе отделена от френския производител на коли Рено. Ръководството й обяви на 18 май, че ще търси съдебна защита от кредиторите и това ще бъде първия за последните 15 месеца европейски корпоративен фалит. Глоубъл аутомотив има облигации в обращение за 100 млн. евро.
Обемът на корпоративните дългове расте отчасти и заради фирмите за частен капитал, които харчат взети назаем пари, за да финансират две трети от стойността на покупките си. От януари досега те са консумирали кредити на обща стойност около 126 млрд. долара - с 39% повече от същия период на 2005-а. Същевременно рискът в тези сделки се повишава - съотношението на дълга към приходите преди изплащането на лихви, данъци, амортизационни отчисления и преоценки - вече е около 5.7. Това е най-високата стойност, откакто през 2001 г. международната рейтингова агенция Фитч започна да следи сектора.
Очаква се и увеличение на необслужваните облигации, емитирани от кредитори с поне седем нива под инвестиционния рейтинг. Тези ценни книжа (20% от които обикновено престават да се обслужват още през първите 12 месеца) съставляват около 31% от общия размер на високодоходен дълг, продаден през миналата година. По данни на международната рейтингова агенция Мудис това е доста над средногодишните 3.6% в периода 1996-2003 година. Фирмени експерти обръщат внимание, че качеството на високодоходните продукти е базов индикатор за бъдещи фалити, а в момента се наблюдава безпрецедентен ръст на процента нови емисии с оценки от Саа надолу.
Успоредно с ръста на инфлацията и на лихвените проценти изгледите за нова вълна от необслужвани задължения стават все по-реални. И същите инвестиционни банки, които уредиха продажбата на рекордно количество високорискови облигации и на заеми за различни търговски сделки с общ номинал 921 млрд. щ. долара през миналата година, днес се оглеждат за друг вид печалба, към която да посегнат, когато лесните пари се свършат и инвеститорите изпаднат в паника.
Ръководството на Моргън Стенли (Morgan Stanley) - третата по пазарна капитализация компания за ценни книжа, изгради през последните три години група за европейски застрашен дълг с около 40 служители, след като прехвърли от Ню Йорк в Лондон 43-годишния Арминс Русис и 36-годишния Патрик Линч. За да подсили и щатските си операции за преструктуриране на задължения, банката нае 43-годишния Брус Бюканън и 40-годишния Даниъл Джойя от капиталовото поделение на Дженеръл илектрик.
Германската Дойче Банк (Deutsche Bank) също увеличава всяка година персонала на поделението си за проблемни дългове, основано през 1992 година. Само през миналата година в екипа (в момента от 130 души) се вляха 20 експерти. През 2005-а Дойче Банк успя да уреди пакет за спасяване на Джарвис - навремето най-голямата английска компания за строителство и машиностроене.
Креди Суис утрои (до 25 души) през последните две години броя на търговците на европейски дълг в опасност. А по-големият й местен съперник Ю Би Ес (UBS) в момента се опитва да изгради подобна група в САЩ. Четвъртата по пазарна капитализация инвестиционна банка Лиймън брадърс пък още през 2001-а задели 14 свои служители в САЩ, които да съсредоточат дейността си върху дългово преструктуриране и да предлагат тази услуга на изпаднали във финансов колапс клиенти.
Банкерите по преструктуриране правят пари, като уреждат финансиране на закъсали фирми при по-изгодни условия и убеждават мениджърите им да продават активи, нови облигации и акции. Търговците на проблемен дълг след това определят марж между сумата, която плащат и цената, която искат за ценните книжа. Те също могат да задържат дългови инструменти, които са купили с отстъпка, като се надяват, че след време, когато компаниите изчистят балансите си, тези книжа ще поскъпнат.
Банкерите не са единствените играчи, които налитат на застрашени задължения. Частните фондове също се готвят за богата гощавка. Базираната в Ню Йорк Блекстоун груп - мениджър на най-големия в света частен фонд, привлече над 500 млн. щ. долара през декември миналата година за своя първи хищнически фонд (vulture fund). Той ще залага на бъдещо увеличение на цените на фирмени книжа, след като емитентите им се възстановят след преструктуриране на дейността си или след съдебна процедура за защита от кредиторите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във