Банкеръ Daily

Финансов дневник

Инвестиция в обществото и средата от Пощенска банка

Инвестиция в обществото и средата от Пощенска банка

Какво превръща компаниите в добри корпоративни граждани и защо провеждането на устойчиви политики става все по-важно? Основното, което отличава социално отговорните компании, е желанието им да добавят стойност за обществото и да инвестират целенасочено в бизнес средата и хората. Защото е доказано, че успехът е възможен само там, където има силен стремеж за развитие и желание всички да вървят заедно напред.

Един отличен пример за компания, която от години активно реализира социално отговорни инициативи - с образователна, екологична и доброволческа насоченост, е Пощенска банка.

Пощенска банка: подкрепа за програмата за растеж Dare to Scale

През 2019 г. финансовата институция, която традиционно е водещ партньор на бизнеса у нас, подкрепи уникалната пилотна програма за растеж Dare to Scale - първата от този род в България, насочена към бизнеси с потенциал за по-мащабно разрастване на дейността си. В проекта на българския офис на глобалната мрежа Endeavor бяха избрани 10 родни компании. Селектираните предприемачи преминаха през обучения и интерактивни сесии, водени от успешни практици и лидери от мрежата на Endeavor, сред които успешният сериен предприемач и председател на Борда на Endeavor Bulgaria Васил Тeрзиев, съоснователят на Telerik, “Телерик Академия“ и инкубатора Campus X Светозар Георгиев, Румяна Иванова, началник управление “Банкиране малък бизнес” в Пощенска банка и др. Тренингите покриха основните области, от които всяка успешна компания има нужда -управление на организацията, маркетинг, продажби, финансово планиране и набиране на капитал. 

Програмата за растеж Dare to Scale ще продължи и през следващите години, за да насърчи растежа на още повече нови местни бизнеси. Това стана ясно по време на заключителното събитие (Demo Day) от пилотното издание на програмата, на което десетте компании от първия сезон представиха проектите и идеите си пред утвърдени бизнес лидери в страната. 

С участието си в програмата за растеж Dare to Scale Пощенска банка допринася активно за развитието както на перспективните scale-up компании, така и за бизнес средата у нас. Това е пореден израз на стремежа ѝ да насърчава смелите идеи, да подкрепя иновациите и конкурентоспособността на фирмите и икономиката. Стремеж, който се реализира и чрез други нейни инициативи като “Пощенска банка среща бизнеса”, подкрепата за конкурса за успешен малък бизнес на годината – “Големите малки“ , за инициативата на фондация “Каузи” Предприемаческа борса 2019 и др. 

Стратегически проект със СофтУни: дигиталните лидери в действие: 

Друг стратегически проект на банката за инвестиция в обществото е партньорството ѝ със СофтУни в подкрепа на образованието. Той се основава на разбирането, че пълноценният контакт между бизнеса и образователните институции може да мотивира младите хора за успех и развитие в България. Целта на сътрудничеството е младежите да развият своя потенциал като IT и дигитални лидери, подготвени за динамично променящата се среда и новите тенденции в банкирането. Чрез него те получават възможност да реализират смелите си идеи с уникалното know-how, менторство и подкрепа на експерти от банката. Студентите на СофтУни могат да започнат кариерното си развитие в Пощенска банка, което е част от дългосрочната ѝ стратегия като топ работодател да привлича, задържа и развива таланти. Като част от проекта банката осигури 10 стипендии за обучения в курс по избор в СофтУни, с което участниците в тях ще повишат дигиталните си компетентности и ще бъдат още по-добре подготвени за предизвикателствата на утрешния ден. Проектът е насочен и към служителите на Пощенска банка, които могат да надградят в модерната институция своите дигитални знания и компетенции.

С мисъл за околната среда и бъдещето: "Зелени заедно" с Пощенска банка

Грижата за околната среда и местните общности вече е не просто част от бизнес модела на Пощенска банка, с който компанията пести ресурси и оставя по-незабележим отпечатък от дейността си - тя вече се е сляла с личните каузи на много от нейните служители, които с идеи и ентусиазъм правят мисията ѝ на корпоративен гражданин още no-значима. В банката работят вътрешно "Зелен борд" и звено "Екологичен офис", които дават решения за намаляване на екологичните й въздействия - както по отношение на ограничаване на консумацията на ресурси от банката, така и по отношение на финансиращата й дейност. Служителите пък са обединени от голямата кауза да бъдат "Зелени заедно", което дава и името на една от най-успешните вътрешни кампании на Пощенска банка. Тя показва как заедно, с обединени усилия можем да променяме средата около нас към по-добро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във