Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Инвестиции и спестявания в условия на криза

По оценка на Европейската централна банка по време на кризата, породена от COVID-19 гражданите от еврозоната чувствително са намалили потреблението си. Вместо това те предимно са заделяли спестявания, поради опасения от загуба на работа. Заключението на банкерите е, че свиването на потреблението не се дължи на намалели или липсващи възможности, а на страховете от безработица. Пренесено в нашата реалност това заключение се доказва с данните на Българската народна банка. Според тях близо 60 млрд. лв. са депозитите на физически лица и домакинства, като сумата продължава да расте.

 

Как обаче можем да намалим негативното влияние и дори да спечелим от кризата?

Ако имате желание и възможности да инвестирате, може би сега е моментът - има много поевтинели и подценени компании, които при подобряване на условията бързо ще си възвърнат цените или пък ще станат атрактивни. Това заяви анализаторът на консултантската компания "Моите пари" Иван Стойков.

"Очаквано е при сривове на световните пазари цените на акциите да падат и точно тогава да е най-удачният момент за покупки. Също така има и компании, които не са били особено атрактивни или са били подценявани, но новите реалности могат да направят именно тях интересни за инвеститорите. Покупката на техни акции, още докато са на ниски нива предполага добри печалби в бъдеще", обясни експертът. Той обърна внимание и на недвижимите имоти, които са обичаен актив, към който се насочват средства по време на криза. Стойков подчерта, че въпреки този факт цените на имотите в условия на криза също могат да падат. Припомняме, че само преди 10-12 г. кризата свали цените на имотите с повече от 15% , а в някои случаи с цели 30 и повече  процента.

Намалете цената на инвестицията

Сега е възможно. Докато цените на акциите, например са паднали имате възможност да се възползвате от това.

"Например закупили сте 1000 акции по 10 лв., чиято цена в момента е 8 лв. за брой. Ако купите още 1000, средната Ви цена ще е 9 лева. При бъдещо възстановяване на пазарите (а такова практиката е доказала, че рано или късно се случва) по-бързо бихте неутрализирали обезценката на инвестицията и постигането на печалба ще се улесни", разясни Стойков.

Не продавайте панически

Да, трудно е да се запази спокойствие, когато цените на активите ви падат. Запазването на спокойствие, обаче, ще попречи да "монетизирате" страховете си, смята експертът. Казано с други думи, в инвестирането печалба или загуба се реализира, когато даденият актив бъде продаден.

"До този момент той поскъпва или поевтинява само "на хартия". Само за пример, в началото на COVID-кризата основните борсови индекси по света паднаха значително - с до 30 процента. Подобна беше ситуацията и през 2008-а. Всеки, който е продавал акции в този момент е реализирал сходна загуба, особено, ако е направил инвестицията година преди това", допълни той. Разбира се, нуждата от налични пари не може да се пренебрегва. Затова, продавайте само, ако изпаднете в такава ситуация, съветва финансовият анализатор.

Огледайте се за възможности

В условия на COVID цените на акциите на фармацевтичните компании, компаниите предлагащи онлайн услуги, производителите на храни, производителите на медицинско оборудване, на компаниите предлагащи решения за извършване на служебните задължения отдалечено, се покачват или поне не падат за разлика от много други компании.

"За това - търсете компании от сектори, които са малко податливи на негативното влияние на COVID-кризата, дори растящи под нейно влияние. Капиталовата печалба не се облага с данък. Данъкът върху дивидента е 5%, а данъкът върху лихвата по депозит е 8%", каза още той.

Стартирайте бизнес

Колкото и странно да звучи, една криза може да е и голяма възможност. Притиснати от обстоятелствата хората проявяват своята изобретателност, креативност и предприемчивост. Има много примери как хора останали без работа търсят решение в собствен бизнес и с това доказват народната мъдрост "Всяко зло, за добро".

Новост у нас е безработни с право на парично обезщетение да могат да започнат собствен бизнес за производство на стоки или услуги посредством насърчителна мярка на Агенцията по заетостта. За целта желаещите трябва да представят бизнес проект в бюрото по труда, в което са регистрирани.

Депозитът е спасение

Влоговете не са отживелица.

"В момента не носи доход, но носи сигурност, че ако възникне нужда от средства, такива има. Депозитът е удачен вариант за поддържане на "авариен фонд", категоричен е финансовият анализатор. Той допълни, че освен всичко депозитите са гарантирани -  до 196 000 лв., дори банката да фалира.

Ако сте в риск спестявайте усърдно

В условия на COVID, ако работите в "рисков сектор", като хотелиерство, ресторантьорство, развлекателен бизнес, транспорт, автомобилостроене и др., спестявайте по-усърдно от другите хора, съветват експертите.

"В колкото по-рисков сектор работите, толкова нуждата да подсигурите бъдещето си при неблагоприятно стечение на обстоятелствата, става по-голяма. Разбира се, когато кризата е обща икономическа почти всички са в риск, но когато тази криза се усложнява и от COVID криза, една група хора са изложени на по-висок риск. Те трябва още по-съсредоточено да работят срещу негативите", обясни Иван Стайков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във