Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ИНВЕСТБАНК СЪЩО СЕ ВГЛЕДА В АКТИВИТЕ НА МБТР

Първите кандидати за покупката на фалиралата Международна банка за търговия и развитие вече закупиха информационни меморандуми, за да се запознаят с нейните вземания и задължения. През седмицата това е направила учредената специално за покупката Търговска и инвестиционна компания, в която акционери са управляваните от Людмил Стойков дружества Дюни АД и Еврометал ООД и Корпоративна банка. Нейният интерес не е изненада, тъй като още преди месец Стойков заяви, че има намерение да учреди с Корпоративна банка специално дружество, което да поиска условен лиценз от БНБ за покупката на МБТР. Крайната цел е на нейна основа да бъде създадена нова кредитна институция.
Вестник БАНКЕРЪ научи, че информационен меморандум е закупила и ИНВЕСТБАНК. Информацията бе официално потвърдена от председателя на надзорния й съвет Петя Славова. Тя обаче не пожела да коментира причините, поради които ИНВЕСТБАНК ще кандидатства за активите на фалиралата кредитна институция.
Меморандум е закупила и Общинска банка, за която също отпреди месец се знаеше, че проявява интерес към МБТР. Но, според служители на общинската кредитна институция, нейните шефове само искат да се запознаят със състоянието на активите на фалиралата банка, като по всяка вероятност няма да подадат оферта за покупката им. Причината е, че след като бе постигната договореност между кмета Бойко Борисов и мениджърите на Общинска банка тя да плати дивидент, институцията няма да може да отдели достатъчно средства, за да участва в наддаването за МБТР.
Очаква се през следващата седмица меморандум за фалиралата банка да закупи и дружеството Химимпорт, което също предварително бе заявило интереса си към подобна сделка.
Процедурата по продажбата на МБТР бе официално обявена от нейните синдици Иглика Логофетова и Владимир Георгиев на 22 юни. В съобщението е посочено изрично, че преговори ще се водят само с банки или дружества, кандидатствали за условен банков лиценз пред БНБ. До 15 юли инвеститорите, проявили интерес към покупката на МБТР, могат да закупят информационен меморандум за състоянието на активите и задълженията й. До 24 юли синдиците на МБТР ще поканят писмено всички фирми и банки, закупили меморандуми, на преговори за продажбата на фалиралата институция. На тях ще бъде уточнена и конкретната сума, която всеки един от кандидатите е готов да разпредели между кредиторите на МБТР. Всъщност именно тази сума ще е най-важният компонент при определянето на победителя в преговорите. Според неофициални данни в момента активите на МБТР са оценени на близо 7 млн. лева. Синдиците на банката обаче са завели две дела - едното срещу Пощенска банка, другото срещу БУЛБАНК, като претендират, че двете институции неправомерно са прихванали пари от сметките на МБТР при тях. Искът срещу Пощенска банка е за 4 млн. щ. долара, а срещу БУЛБАНК - за 250 хил. евро. Развитието на тези дела може сериозно да повлияе на цената на активите на МБТР и те внимателно ще бъдат следени от всички банки и фирми, проявили желания да закупят фалиралата банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във