Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ИНВЕСТБАНК СЕ РАЗРАСТВА ТРИ ПЪТИ ПО-БЪРЗО ОТ ПАЗАРА

Г-жо Славова, днес сте председател на съвета на директорите на Феста холдинг, на надзорния съвет на ИНВЕСТБАНК, на Надзорния съвет на акционерните дружества Черноморско злато и Винком, член сте и на управителните съвети на Националната лозаро-винарска камара и на Фондация Атанас Буров. Кога започна навлизането ви в големия бизнес?
- След 1990 г. в България бяха създадени условия за развитие на пазарна икономика и за хората с предприемчив дух се появиха много възможности за реализация. Като много от тях и аз започнах своя бизнес през 1991-ва.
Развивате дейността си основно по Черноморието - във Варна, в Бургас и Поморие. Кои инвестиции, направени досега, бихте определили като приоритетни и в кои нови направления възнамерявате да разширявате дейността на Феста холдинг?
- Дейността на Феста Холдинг е насочена към придобиване, финансово-организационно преструктуриране и стратегическо управление на инвестиции и активи в банковото дело, винопроизводството и лозарството, туризма, недвижимите имоти, строителство и продажби, атракционни паркове. Семейството на Феста холдинг наброява повече от десет компании - ИНВЕСТБАНК, Черноморско злато АД - Поморие, Винком АД - Бургас, Търговски дом АД - Варна, Феста Уайн Кампъни АД, Виа Понтика АД, Южно вино АД, Феста хотели АД, Национален център за дизайн и реклама ЕООД.
Големи са вложенията в туристическия бизнес, които Феста холдинг има амбициите да развие. Хотел Феста Панорама Несебър е едно мащабно капиталовложение, което бе направено с участието на Томас Кук и франчайзинга с Иберостар (Iberostar) - един от лидерите на световния туристически пазар. Още с откриването си през 2003 г. четиризвездният хотел завоюва международна награда за качество на услугите - най-престижната за мен награда Примо от туристите, посетили хотела, и бе обявен за Сграда на годината в категорията за ваканционен хотел. В момента изграждаме модерен спа център и зала за скуош, като крайната цел е хотелът да стане целогодишен.
Всеизвестно е, че у нас по Черноморието ни се получи презастрояване на хотели и ваканционни селища за сметка на развлекателните дейности и паркове. В инвестиционните ни планове е изграждането на такъв парк с делфини в Несебър, което би направило града още по-привлекателен целогодишен център за туристите.
Феста Делфинариум Варна предлага уникални атракции за почиващите на Черноморието. Делфинариумът посреща годишно стотици хиляди зрители. През последните години Феста инвестира значителни средства в обновяване на вътрешната инфраструктура и разнообразяване на програмата му. На прага сме на решаването на основния проблем - ремонтирането на Делфинариума. Ще изградим басейн за малки делфинчета и техните майки, което е от животоспасяващо значение за тях. Това ще ни позволи да извършим и мащабна реконструкция на основната сграда, изграждане на цялостен комплекс, който ще включва и втори басейн за второ шоу с тюлени. В тази връзка искам да благодаря на областната управа и община Варна за проявеното разбиране и съдействие.
Холдингът създаде и първия комплекс за винарски туризъм Виа Понтика Поморие, който е разположен в красив парк около реставрирана действаща винарска изба от 1932 година. В нея изградихме дегустационна зала, енотека и построихме ресторант. Към комплекса ще има и хотел и апартаменти, които ще бъдат готови да приемат туристите през 2007 година. Освен това в Поморие ще изградим още един комплекс. Той ще включва хотел, ресторанти, спа и обзаведени апартаменти за продажба с ангажимент за мениджмънт, което ще даде една добра възвръщаемост на инвеститорите.
Последният проект, който Феста Холдинг осъществи в областта на туризма, е Феста Барселo Премиум София Хотел, който вече спечели първата си награда в националния конкурс Сграда на годината в категорията за градски хотел. Той е четиризвезден и разполага със 120 стилни и модерно обзаведени стаи, от които 14 луксозни, 3 апартамента и 1 VIP апартамент - Феста. Всъщност това е най-голямата инвестиция на холдинга в туристическия бизнес.
Предстои да строите делфинариум и в Обединените арабски емирства...
- Става въпрос за проектиране и мениджмънт от страна на холдинга на делфинариум в емирствата. Интересът към такива атракционни комплекси е много голям. Имаме същата заявка и от Унгария.
През 2005-а ИНВЕСТБАНК се сдоби с нова сграда в София. Планирате ли нови инвестиции в столицата?
- Да, но засега те са търговска тайна.
Финансисти предричат продължаване на консолидационните процеси на банковия пазар, какъв е вашият коментар?
- Светът на бизнеса по принцип се окрупнява и консолидира. Мисля, че това е естествен процес.
БНБ ще наложи нови ограничителни мерки върху кредитирането. Как ще се отразяват те на банките и по-специално на ИНВЕСТБАНК?
- Ограниченията не се харесват на никого, но те са реалност и трябва да се съобразяваме с тях. Според мен обаче е добре да се преразгледа Наредба № 21 на БНБ в частта ограниченията за кредитите, отпускани по линия на Фонд Земеделие и на програмата САПАРД. Защото, за да отпуснат тези заеми, банките се рефинансират и поемат целия кредитен риск срещу малък марж. При съществуващата регулация кредитните институции напълно губят интерес да предоставят заеми за земеделието. Смятам, че това е пречка за усвояването на европейските пари.
С какви резултати ИНВЕСТБАНК приключи 2005 година? И кое банково направление ще развивате през 2006-а - услугите за граждани и малки и средни предприятия, корпоративното банкиране или това за ВИП клиенти?
- Въпреки сериозната конкуренция през миналата година ИНВЕСТБАНК се развиваше повече от успешно. Клоновата мрежа се разрасна значително и вече имаме 60 клона и офиси, равномерно разположени на територията на България. Активите на банката се увеличиха повече от два пъти. Като се има предвид, че общият размер на балансовото число на банковия сектор в страната през 2005-а е нараснало с около 32% спрямо предишната година, може да се направи изводът, че темпът на развитие на ИНВЕСТБАНК е три пъти по-бърз от средния за банковата система.
През 2006-а ИНВЕСТБАНК ще продължи интензивното си развитие като универсална търговска банка, която предлага всички услуги и продукти за корпоративни и индивидуални клиенти.
Проявявате ли интерес към лизинговането, застраховането или към дружествата за управление на активи, каквато в момента е модата сред банките?
- Всеки иска да е в крак с модата. Естествено е обаче да се съобразяваме със съществуващата реалност. В момента работим по няколко проекта.
Какво си пожелахте за тази година? За какво най-често мечтаете?
- На всички наши клиенти и бизнес партньори и на целия екип на Феста холдинг желая успешна и ползотворна година. Предстоят ни нови предизвикателства във връзка с присъединяването на страната ни към Европейския съюз, а за Феста това означава нови възможности да демонстрира своя собствен инвестиционен стил и преди всичко качествен продукт. За себе си бих искала да намирам време да се радвам на малките неща в живота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във