Банкеръ Daily

Финансов дневник

Интриги сред повелителите на държавните финанси

ГЕРБ и БСП запяха в един хор срещу новия председател на бюджетната комисия. Координирана атака или първосигнална реакция?

Георги Ганев

Още преди да е започнала работа по същество, в парламентарната Комисия по бюджет и финанси започнаха да се въртят интриги, присъщи за гимназисти, а не за народни избраници, които следва да подобряват законодателството и да контролират финансовия сектор в страната. Ключовата за държавата комисия, логично, бе сред първите окомплектовани. Но още преди старта на заседанията й, политическите сили започнаха да подливат вода на нейния председател - икономистът и депутат от "Демократична България" Георги Ганев.

 

Най-странното обаче е координацията между ГЕРБ и БСП в атаката срещу Ганев. И всъщност дали става дума за координация или за първосигнална реакция?! Номинацията на Ганев за председател на бюджетната комисия бе подкрепена от 112 депутати, докато 104 "се въздържаха". Изборът му получи гласове от "Демократична България", "Има такъв народ", "Изправи се, мутри вън" и... ДПС.

Гласовете на ДПС наляха вода в мелницата на опитните кучета със спорна репутация - Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Румен Гечев, които започнаха да въртят интриги, че

изборът е постигнат със задкулисна договорка. 

"Атакуващите с лодка "Росенец" избраха заедно с ДПС председател на Бюджетна комисия, която да се занимава с финансите на държавата. Много бързо истината започва да излиза наяве", заяви дни по-късно соцлидерката Нинова, а беквокалистът й Румен Гечев добави, че "партията на Доган е наградила "Да, България" с поста шеф на ключовата комисия, през която минават 37 милиарда лева."

Този голов пас пое и контузеният нападател на ГЕРБ Бойко Борисов, който отиде и по-далеч, казвайки, че се подготвяло правителство на задкулисието.  Ако тези лица

не бяха втръснали до болка на избирателя

може би той би им повярвал, но не и в този случай. Хипотезите при него са две: или ДПС умело е сложила стръвта на кукичката, а Борисов, Нинова и Гечев са клъвнали, или сме свидетели на някаква координирана атака от ГЕРБ и БСП?!

Първите коментари на Георги Ганев от парламентарната трибуна обаче дават надежда, че ключовата Комисия по бюджет и финанси ще съумее да работи спокойно, въпреки че балансът на силите в нея е доста разнопосочен. Комисията се състои от 17 народни представители - петима от ГЕРБ-СДС, четирима от "Има такъв народ", трима от "БСП за България", по двама от ДПС и "Демократична България" и един от "Изправи се, мутри вън!". Затова, на пръв поглед може да се каже, че 

за повечето решения ще се разчита на плаващи мнозинства.

Една от темите, по които се очакват бурни дебати в комисията е дали е необходима спешна актуализация на държавния бюджет. Засега единствено финансовият министър в оставка Кирил Ананиев е на мнение, че подобен ход не е необходим. На тотално противоположно мнение са протестните партии, както и редица финансисти и икономисти. 

Редица анализатори смятат, че актуализацията е необходима, за да бъде отразено текущото състояние на икономическата и здравната криза. Другата теза е за ревизия на бюджета, от която да стане ясно защо фискалният резерв се сви до 8.5 млрд. лв., при положение, че обичайно е около 11-12 млрд. лева. Както "Банкеръ" писа още преди няколко седмици, данните за изпълнението на бюджета към края на март еднозначно показват, че  

пробойните идват от разходната част,

тъй като на годишна база разходите са раздути с 2.3 млрд. лв. до 11.870 млрд. лева.

Лаконичното обяснение на Министерството на финансите бе, че: "съществен принос за нарастването на разходите през първото тримесечие на 2021 г. имат разходите, свързани с мерките за борба с COVID-19 и преодоляване на социално-икономическите последствия от пандемията. Принос за нарастване на разходите за субсидии за нетърговски предприятия имат плащанията по мярката "60/40", мярката "80/20", мярката "Запази ме", мярката "Подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки", администрирана от НАП, и други."

Но да се върнем на интригите. Такива не липсват и в другата Цитадела на държавните пари - а именно Министерството на финансите. Подобно на драмите в бюджетната комисия и във финансовото ведомство става дума за кадрова политика. Преди дни бившият зам.-министър на финансите от тройната коалиция Георги Кадиев разкри, че кадри от политическите кабинети на ГЕРБ се спасяват от уволнение 

чрез преназначаването им на експертни постове

в министерства и ведомства.

"Разбирам, че двете зам.-министърки Росица Велкова и Маринела Петрова са върнати като директорки на дирекции, каквито бяха преди. Прави се с цел окопаване и да не си загубят работното място, макар че вече са отдавна политизирани. Ето така администрацията на Борисов ще торпилира всяка надежда за промяна. Това ще е дълга, окопна война. Човек по човек и дирекция по дирекция", заяви Георги Кадиев.

Подобни рокади, макар и законни, очаквано повдигат въпроса дали професионалисти, които са били част от политически кабинети,

могат да запазят безпристрастност и независимост.

На този въпрос министерството има готов отговор: "МФ е институция с традиции в кадровата си политика, кариерното развитие на експертите си и подготовката им за поемането на по-големи професионални отговорности, мотивиране и задържане на висококвалифицирания персонал, както и приемственост при прекратяване на служебните правоотношения поради придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст". 

В крайна сметка обаче дилемата "задържане на висококвалифицирания персонал" или "окопаване във властта" остава!

Facebook logo
Бъдете с нас и във