Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Интеза Санпаоло" ще купува "Ю Би Ай банка"

Най-едрият италиански кредитор - "Интеза Санпаоло", внесе оферта за поглъщане на местния конкурент "Ю Би Ай банка" за 4.86 млрд. евро. Това е дързък опит за летящ старт на консолидацията на фрагментирания банков сектор на Ботуша.

Малко преди полунощ италианско време на 17 февруари "Интеза Санпаоло" направи оферта за покупката на четвъртия по големина местен кредитор, която ще се осъществи под формата на размяна на акции. Ако бъде доведена до успешен край, от сделката ще се роди седмата по големина банкова група на еврозоната с активи на стойност 1.1 млрд. евро. Тя ще добави 3 млн. физически лица, дребни фирми и клиенти на частни банкови услуги към потребителската база на "Интеза".

Предложението на италианския банков лидер е да плати 17 свои нови акции за всеки десет на "Ю Би Ай банка". Това отговаря на 4.25 евро на акция на "Ю Би Ай" или 27.6% премия над пазарната оценка на кредитора при приключването на борсовата търговия на 14 февруари. Акциите на "мишената" поскъпнаха с 5.5% в началото на седмицата и с нови 28% след новината за офертата. Книжата на "Интеза" се повишиха с 3%, с което пазарната оценка на банката достигна 46 млрд. евро. 

Офертата за поглъщане на главния изпълнителен директор на "Интеза" - Карло Месина, е първият решителен акт в отговор на непрестанните призиви на надзорниците за консолидиране на италианските банки с цел да се намали прекалената конкуренция помежду им, да се орежат разходите и да се стимулира упорито ниската рентабилност на сектора. Италианските кредитори са на "фронтовата" линия на разправиите между Италия и Европейската комисия не само заради натрупаните лоши дългове, но и заради прекалено разточителния бюджет на държавата.

"Интеза" трябва да получи разрешение за поглъщането от Европейската централна банка и междувременно води преговори с италианското правителство и с профсъюзите за свързаните със сделката съкращения на пет хиляди работни места. За да изпълни изискванията за честна конкуренция "Интеза" е включила в офертата си обвързващо споразумение за продажбата на 400-500 клона от обединената структура на банката от Модена - "Банка пополаре дел Емилия Романя".

Повече от десет години след края на финансовата криза от 2008-2009-а повечето банки в континентална Европа все още се борят да съживят доходността си на фона на новите капиталови изисквания и на глобите за неправилно управление. Повечето от тях се търгуват със значителна отстъпка от счетоводната стойност на активите им, но, въпреки това, се полагат малко усилия за трансформирането им. Банковите мениджъри пък започват все по-гласовито да доказват необходимостта от консолидация след поредния удар от отрицателните лихви на ЕЦБ, изяждащи и без това символичните им печалби.

Господин Месина пък, макар и горещ радетел на сделките на местна почва, е активен критик на трансграничните консолидации в Европа, за разлика от колегата си от "УниКредит" - Жан-Пиер Мустие. По информация на "Файненшъл таймс", французинът "е пробвал" обединителни операции с германската "Комерцбанк" и с френската "Сосиете женерал".

"Ю Би Ай" пък преди години проведе преговори за поглъщане с "Банко пополаре ди Милано" и с "Банко пополаре" преди те да се обединят през 2016-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във