Банкеръ Daily

Финансов дневник

Интернет икономиката на Югоизточна Азия ще достигне 100 млрд. долара тази година

Предвижда се интернет икономиката на Югоизточна Азия да нарасне с 39 процента през тази година до 100 милиарда долара, тъй като милиони хора в региона за първи път се сдобиха с достъп до глобалната мрежа. Това ще им позволи да пазаруват онлайн, а популярността на фирмите, които предлагат услуги за споделено пътуване, продължава да расте, информира Japan times, позовавайки се на отраслов доклад.

Годишният доклад показва, че Google, сингапурската Temasek Holdings и глобалните бизнес консултанти Bain & Company са повишили прогнозата си за растеж в региона през 2025 г. до 300 милиарда долара, от 240 милиарда долара при предишната прогноза.

Интернет индустрията в Югоизточна Азия е утроила своя ръст през последните четири години, тъй като по-младите потребители все по-често използват своите телефони за различни неща - от банкиране и игри до закупуване на самолетни билети. „Този ​​темп на растеж надхвърли всички очаквания“, се казва в документа от 64 страници, който за първи път е изготвен през 2016 г. „Интернет вече е достъпен за голяма част от населението, а доверието на потребителите в цифровите услуги се е подобрило значително“, се казва още в доклада.

Повече от 37 милиарда долара са инвестирани в онлайн компании в Югоизточна Азия през последните четири години, като по-голямата част от тях влизат във фирми за електронна търговия като Zilingo и еднорози като Grab и Gojek, сочи докладът.

Само индустрията за споделено пътуване е на стойност 13 милиарда долара, което е четири пъти повече спрямо данните от 2015 г., като се очаква да достигне 40 милиарда долара до 2025 г., когато доставката на храна ще струва колкото транспортната.

Средният темп на растеж на Югоизточна Азия от 5 процента годишно от 2014 г. насам и я извежда далеч над средния за света темп, което превръща региона в привлекателна инвестиционна дестинация, тъй като Китай продължава търговската война със Съединените щати.

В разглежданите от доклада страни - Индонезия, Малайзия, Виетнам, Сингапур и Филипините живеят около 360 милиона интернет потребители - спрямо 260-те милиона от четири години по-рано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във