Банкеръ Daily

Финансов дневник

ING отхвърли идеята за сливане с Commerzbank

Холандската банка ING няма интерес към Commerzbank, а предпочита да се съсредоточи върху собствените си проекти. Това съобщи Handelsblatt по повод възникналите слухове за възможен интерес от страна на ING към банката, след като в края на април Commerzbank внезапно приключи преговорите си за сливане с конкурентната банка от Франкфурт Deutsche Bank.

При новосъздадените условия най-вероятният сценарий за близкото бъдеще на Commerzbank е да остане сама, тъй като и италианската Unicredit, и френската BNP Paribas се отказаха през последните седмици от възможна сделка. След неуспешното сливане с Deutsche Bank инвеститорите и анализаторите предположиха, че рано или късно Commerzbank ще бъде погълната от чуждестранна банка.

Резултатите, представени на стратегическата среща с Надзорния съвет на Commerzbank през есента на миналата година, разкриха, че синергиите ще бъдат най-големи при сливане с Deutsche Bank, следвани от Unicredit и дъщерното й дружество Hypo-Vereinsbank. Според експерти синергиите ще бъдат много по-ниски, ако се случи обединение с ING и всички други потенциални партньори.

Във финансов аспект придобиване на Commerzbank от ING и Unicredit ще бъде "трудно да се оправдае", твърдят анализатори на американската банка Citi. В най-добрия случай за ING сделката ще бъде привлекателна, ако банката премести централата си от Амстердам във Франкфурт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във