Банкеръ Daily

Томислав Дончев:

Информацията за кредита от ББР не звучи добре

Отговорът как и защо е отпуснат този кредит трябва да дойде от банката. Но информацията не звучи добре, заяви във вторник (7 април) вицепремиерът Томислав Дончев по повод разгарящия се скандал около Българската банка за развитие. 

По-рано от "Демократична България" поискаха оставката на ръководството на банката с аргумента, че "според информация в медиите, държавната Българска банка за развитие дава огромен кредит от 75 милиона лева на неизвестна колекторска фирма" и "точно в разгара на икономическата криза, когато на ББР са възложени огромни отговорности за спасяване на малкия бизнес, това е нечуван скандал". 

Официалната позиция на банката е, че този кредит е първа стъпка по нова програма за "увеличаване на ликвидността във финансовата система. Инициативата се осъществява със собствен ресурс от банката и предвижда целево кредитиране на едно от най-големите специализирани дружества за управление на лоши кредити.

Според ББР финансирането ще позволи две от търговските банки на пазара да се разделят с част от лошия си портфейл и да насочат ресурс за нови заеми на микро, малките и средни предприятия. По този начин ще се увеличи възможността банките да поемат повече риск в периода на пандемията, съответно да отпускат по-голям брой нови фирмени и потребителски кредити.

В прессъобщението на банката е цитиран и председателят на борда на директорите Стоян Мавродиев. По думите му набавеният през последните две години ресурс от международни финансови институции в размер на над 2,4 милиарда лева може да бъде използван и за инжектиране на ликвидност по време на криза. Според Мавродиев това е една от поредицата самостоятелни мерки на ББР за подкрепа на бизнеса по време на кризата.

Доста е любопитно, че в края на март финансовият министър Владислав Горанов загатна, че ще бъде подсилен и "административният капацитет" на банката и на нейното ръководство. Това се случи, след като Горанов съобщи, че ББР ще получи увеличение на капитала в размер на 700 млн. лева. От тях 500 млн. лева ще бъдат използвани за издаване на портфейлни гаранции за бизнеса. Останалите 200 млн. лв. са за схема за отпускане на кредити за граждани, пуснати в неплатен отпуск.

Очаква се до дни увеличението на капитала да бъде вписано в Търговския регистър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във