Банкеръ Daily

Финансов дневник

Инфлацията във Венецуела падна под 1 млн. процента през май

Годишната инфлация на Венецуела е спаднала под 1 милион процента през май за първи път от 2018 г., съобщи опозиционният конгрес вчера, цитиран от Ройтерс. Резултатът се дължи на това, че централната банка ограничава вътрешното парично предлагане.

Потребителските цени през 12-те месеца, приключващи през май, нараснаха с 815,194%, в сравнение с 1,3 млн. процента през април. Цените нараснаха с 906% през първите пет месеца на годината.

Забавянето е в резултат на регламенти, които изискват от банките да запазят по-голям процент от боливарната валута в резерв, а централната банка издава по-малко нови боливари, отколкото в миналото.

Резултатът е, че банковата система има по-малък капацитет за кредитиране, заяви в интервю законодателят Ангел Алварадо, който ще забави още по-обезпокояващата икономика."Те забавят инфлацията чрез по-голямо свиване на икономиката", каза Алварадо.

Цифрите са значително по-големи от тези, публикувани от централната банка миналата седмица, които показаха инфлация около 130,060% през 12-те месеца, завършващи през април, част от първите официални икономически показатели, публикувани за повече от пет години.

Тези цифри показват, че икономиката, която влезе в рецесия през 2014 г., е спаднала с 22,5% през третото тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на миналата година.

Правителството на президента Николас Мадуро казва, че икономическите проблеми на Венецуела са причинени от санкции на САЩ, които са осакатили приходите от износ на страните-членки на ОПЕК и са блокирали заеми от чужбина.

Критиците твърдят, че дисфункционалната система за контрол на цените и валутата, заедно с вълната от национализация на частния бизнес, превърна онова, което някога беше силна икономика, в разпадаща такава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във