Банкеръ Daily

Финансов дневник

Инфлацията в САЩ се ускорява през юли

Потребителските цени в САЩ се повишиха значително през юли, но ускоряването на инфлацията вероятно няма да промени очакванията, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти следващия месец на фона на влошаващото се търговско напрежение, информира Financial Post.

От Департамента по труда заявиха днес, че индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,3% през юли, спрямо предходните два месеца. На годишна база обаче той се повиши до 1,8%, след като през юни достигна 1,6%. Основната инфлация се ускорява с най-бърз темп от януари насам.

През юли цените на бензина скочиха с 2.5%, след спад от 3.6% месец по-рано. Цените на електроенергията се повишиха с 0,6%, а тези на хранителните продукти останаха непроменени за втори пореден месец. Наемите поскъпнаха с 0,3% за полугодие, а разходите за здравеопазване скочиха с 0,5%.

Въпреки че основната инфлация продължава да нараства около и малко над важното целево ниво на банката от 2%, продължава да няма сериозни индикации, че това може да доведе до рязко повишаване на ценовия натиск. Редица американски банкери обаче продължават да се притесняват, че неотдавнашната ескалация на търговския конфликт между САЩ и Китай ще навреди и на без това задълбочаващото се глобално икономическо забавяне, допринасяйки за забавяне и на икономическия растеж в САЩ.


 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във