Банкеръ Daily

Финансов дневник

Инфлацията в Германия запази ниво от 1.4% през май

Инфлацията в Германия бе потвърдена на ниво от 1,4% на годишна база през май, в сравнение с петмесечния максимум от 2%, показват данни на Trading Еconomics. Отслабването на инфлацията се дължи главно на нарастването с по-бавни темпове на цените на енергията и услугите.

Инфлацията в стоките е стабилна - 1,8% през май, тъй като цените на енергията се покачват по-бавно, докато цените на храните се увеличават по-бързо. Печалбите са отчетени и за други стоки като вестници и периодични издания (4.9%) и тютюневи изделия (3.8%). В същото време по-ниски цени са регистрирани за потребителската електроника (-6.9%), водени от телефони (-9.6%).

Цените на енергията нараснаха с 4,2% (при 4,6% през април), благодарение на горивото за отопление (3,7%), моторните горива (4,6%), централното отопление (5,5%), природния газ (3,4%) и електричеството (3,2%).

Инфлацията в услугите спадна до 1.2% от 2.1%. Това се дължи главно на намалението на цените на туристическите услуги, по-специално цените на пакетните почивки (-0,9% от 11,2%). Също така, инфлацията се забави както от самолетни билети (1,4% от 6,1%), така и от железопътни билети (1% от 3,4%). Освен това се наблюдава увеличение на цените при пътувания с автобус на дълги разстояния (19%), услуги на социални заведения (5,1%), поддръжка и ремонт на превозни средства (4,7%) и кетъринг услуги в ресторанти, кафенета и други подобни (2,8%).

Основен фактор, допринесъл за развитието на цените на услугите, бе и увеличението на нетните наеми без разходите за отопление (1,4%), тъй като домакинствата изразходват голяма част от разходите си за потребление по тази позиция.

В същото време цената на храните се повиши с 0,9% през май, ускорявайки се от повишение от 0,8% през април. Цените на зеленчуците се увеличиха значително (8.7%), следвани от риба и рибни продукти (2.9%) и хляб и зърнени храни (2.3%). За разлика от тях, цените на плодовете рязко спаднаха (-7.6%), както и цените на хранителните мазнини и масла (-4.9%).

На месечна база индексът на потребителските цени нарасна с 0.2% през май, след скок от 1% през април, и съпоставяне на пазарните прогнози. Това се дължи главно на покачването на цените на пътуванията с автобус на дълги разстояния (7,6%). Цените също се увеличават при моторните горива (4,0%) плодове (1,8%) и зеленчуците (0,9%). Цените на енергията (общо) се увеличават с 1.6% на месечна база. В същото време цените на пакетните почивки спаднаха с 2,4%. Пътниците плащат по-малко и за пътническия транспорт по въздух (-3,6%) и по железопътния транспорт (-1,7%).

Хармонизираният индекс на потребителските цени се повиши с 1.3% спрямо предходната година (при 2.1% през април); и 0.3% спрямо предходния месец (при 1% през април).

Facebook logo
Бъдете с нас и във