Банкеръ Daily

Финансов дневник

Инфлацията в еврозоната се стабилизира

Инфлационният възход, който изненада паричните стратези през последните месеци, достига върховата си точка в еврозоната, обяви на 4 януари членът на управителния съвет на Европейската централна банка - Франсоа Вилроа дьо Гало.

Последните за 2021-а данни за потребителските цени във Франция през декември дават първите признаци за стабилизиране и ЕЦБ очаква възходящият инфлационен натиск да изчезне до края на тази година, коментира шефът на "Банк дьо Франс" в уебсайта на институцията. Вилроа дьо Гало добавя, че той и колегите му остават много бдителни, но вярват, че затрудненията в доставките и енергийният стрес значително ще отслабнат през 2022-а. 

Инфлационната мощ в края на 2021-а дадоха основание на паричните стратези на ЕЦБ да начертаят курс за изтегляне на извънредните парични стимули на съвещанието си през последния месец на миналата година.

Стабилизирането на цените обаче не означава промяна на политиката. В този смисъл Вилроа дьо Гало повтори прогнозите си за "нов инфлационен режим", при който ценовият ръст ще е по-близо до целевите 2% годишно на ЕЦБ отколкото през годините, предшествали пандемията. На тази база монетарната политика "ще се нормализира на етапи", подчертава френският банкер.

Вилроа дьо Гало е оптимист за новия вариант "омикрон" на коронавируса и смята, че икономическият ефект от разпространението му "ще е сравнително ограничен". Дори при песимистичен сценарий "Банк дьо Франс" очаква икономиката да се върне на предкризисната траектория на растеж до 2023-а. Просто защото през последните две години е станало ясно, че всяка COVID-вълна, макар и сериозна, нанася по-малки щети на стопанството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във