Банкеръ Daily

Финансов дневник

Инфлацията в еврозоната нарасна през декември до тригодишен връх

Инфлацията в еврозоната се ускори през декември до най-високо ниво от повече от три години насам благодарение най-вече на по-високите енергийни цени, както и на нарастване на цените на хранителите стоки, на алкохола и тютюневите изделия и тези на услугите, показват предварителни данни на Евростат.

Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни - членки на единния валутен блок се повиши рязко през декември с 1,1% на годишна база след повишение с 0,6% през ноември и при очаквания за растеж с 1 на сто. Това е най-солидното нарастване на потребителската инфлация от септември 2013-а година насам, когато тя също нарасна с 1,1 на сто.

Въпреки че това е най-солидното повишение на потребителските цени в еврозоната от повече от три години насам, инфлацията в региона продължава да задържа далеч под средносрочното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и енергията) нарасна през декември с 0,9% след като през предходните четири месеца основният CPI индекс нарастваше с 0,8 на сто.

Енергийните цени скочиха през декември с 2,5%, като това представлява тяхно първо повишение от повече от година насам, докато цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се повишиха с 1,2% спрямо година по-рано, а цените на услугите също нараснаха с 1,2 на сто. Цените на индустриални неенергийни стоки пък нараснаха с едва 0,3 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във