Банкеръ Daily

Финансов дневник

Инфлацията в еврозоната достигна рекорд

Годишната инфлация в еврозоната се ускори до 4,9% през ноември, което е рекорд от юли 1991 г. Това съобщи Евростат. От въвеждането на еврото през 2002 г. това е абсолютен рекорд.

Европейски икономисти предсказваха този момент и рисковете от скок на инфлацията заради големите държавни заеми, взети от страните-членки на ЕС, с които да се окаже държавна помощ на гражданите и бизнеса в условията на пандемия.

Още един катализатор на инфлацията може да се превърне фондът за възстановяване на икономиката на ЕС, който е с обем от 750 милиарда евро. Брюксел започна разпределянето на средствата от него още през тази година. Става дума за пари, които са привлечени под формата на кредити или емитиране на европейски облигации, чието погасяване трябва да приключи през 2052 г.

„Новите ни прогнози предвиждат годишната инфлация да достигне 2,6% през 2021 г., 3,2% през 2022 г., 1,8% през 2023 г. и 1,8% през 2024 г. - това е значително по-високо ниво от предвиденото при септемврийската прогноза“, посочи председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард преди ден. Инфлацията извън храните и енергията се очаква да достигне средно 1,4% през тази година и 1,9% през следващата. През 2023 г. и 2024 г. тя ще е респективно 1,7% и 1,8%

Инфлацията в България е на път да счупи 13-годишен рекорд. През ноември поскъпването на стоките и услугите е 7,3% спрямо същия месец година по-рано. Това сочат най-новите данни на НСИ за ключовия показател. Така, натрупаната инфлация от началото на тази година до края на ноември достига 6.8%. В годините назад само през 2008 г. годишната инфлация в България удари връх от 7.8%. 

У нас най-голямо поскъпване е регистрирано при транспорта. 28-процентното увеличение на цените е заради скъпите горива. Режийните за дома - ток, вода, парно, се увеличават с 2.1%, а храните, заемащи най-голям дял в потребителската кошница – с 1.2% . Любопитна подробност е, че в топа влизат услугите в секторите развлечение и култура – с 3.3%. Това означава, че ресторанти, кафенета и културни институции са вдигнали цените. 

Цената на хляба е скочила със 7.8%. Даваме с 4.2% повече пари за кисело мляко, съответно и сирене /+3.5%/, краставици /+5.5%/, картофи /+3.3%/. Поевтинявяне пък е регистрарано при цитрусовите и южните плодове, доматите, лука, ориза и свинското месо. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във