Банкеръ Daily

Финансов дневник

Инфлацията в България остава отрицателна

Месечната инфлация в България през ноември е 0.1%, а на годишна база се наблюдава забавяне до 0.4%. Това отчитат от Националния статистически институт (НСИ). Инфлацията от началото на годината (ноември 2020 г. спрямо декември 2019 г.) е минус 0.4%. 

До голяма степен отрицателната инфлация се дължи на няколко потребителски групи, при които се регистрира значителен спад на цените. Най-голям той е в сектор „Транспорт“, където цените се понижават с близо 10% на годишна база, следван от сектора на облеклото и обувките, където понижението на цените представлява 4.3%. Спад – макар и в рамките на по-малко от 1% - има и при сектор „Съобщения“ и сектор „Развлечения и култура“.

 Секторите, при които има най-значимо увеличение на цените, са „Образование“, където цените са нараснали с 4.9% в сравнение с ноември 2019 г., както и сектор „Ресторанти и хотели“, където има поскъпване от 3.5% на годишна база. Повишаване на цените има и в секторите „Хранителните продукти и безалкохолни напитки“ (2,9% на годиш база) и „Жилищно обзавеждане“ (1.3%).

Според данните на НСИ най-голяма динамика през последните 12 месеца има при цените на централното газоснабдяване, което поскъпва с 6.6% и топлинна енергия за отопление – повишаване с 11%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във