Банкеръ Daily

Финансов дневник

Инфлацията стигна най-високите си нива от 5 години насам

През юли годишната потребителска инфлация в България нарасна с най-силно темпо от 2013-а година насам, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през юли с цели 0.7% спрямо юни, когато нарасна с 0.1 на сто. 

На годишна база инфлацията през юли се ускори до 3.5% след повишение с 3.2% през юни, достигайки най-високо ниво от февруари 2013 година.

Средногодишната инфлация за периода август 2017 - юли 2018 година нарасна с 2.4% спрямо периода между август 2016 и юли 2017 година.

През юли тази година цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се увеличиха с едва 0.1% спрямо предходния месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия отчетоха повишение с 0.6%, а цените на облеклото и обувките скочиха с цели 2.8 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, се увеличиха с 1.3%, тези за здравеопазване се понижиха с 0.1%, докато цените на транспорта се увеличиха с 0.7% след техен скок с 2.2% през месец юни.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повиши през юли с 1.0% на месечна база, докато на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна се ускори до 3.6% след повишение с 3.0% през месец юни.

Данните на НСИ са ясен знак за ускоряване на потребителската инфлация стабилно над нивото от 3% за втори пореден месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във