Банкеръ Daily

Финансов дневник

Инфлацията ще се ускори, прогнозира финансовото министерство

Инфлацията ще се ускори до 4,5 % до края на годината, прогнозира Министерството на финансите в актуализираната си есенна оценка за икономиката ни. Средногодишно поскъпването на цените ще е 2,4 на сто, уточняват от министерството. 

Тази година икономиката ни ще отчете ръст от 4 на сто, а догодина той ще се ускори до 4,6 на сто при условие, че започне изпълнението на възстановителния план, гласи още прогнозата на финансовото министерство. Тя идва ден след като Европейската комисия коригира надолу прогнозата си за българската икономика с обобщението "Възстановяването се отлага".

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, инфлацията продължава да набира мощ на територията на еврозоната, но стойностите й се различават съществено в отделните държави от общността, което затруднява допълнително противопандемичната политика на парични стимули на Европейската централна банка.

Скоростта на увеличение на потребителските цени зависи от местоположението на съответната страна членка на еврорегиона. Например, в Естония, където енергийните разходи растат ударно, тазгодишната инфлация се очертава да е 4 процента. Докато в Гърция, където цените на енергията са регулирани, се очаква тя да бъде едва 0.1% годишно.

Макар че тези разлики между отделните държави на 19-членния блок не са нещо ново, те са най-дълбоки от 2013-а насам и подчертават недостатъците на единния подход към паричната политика на общността. Очакванията са те да се свият до по-приемливите малко над 2% през 2023-а.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във