Банкеръ Daily

Финансов дневник

Инфлацията ще се стабилизира през 2022 г., прогнозира шефът на БНБ

Управителят на БНБ Димитър Радев прогнозира, че инфлацията ще бъде стабилизирана през следващата година. Гуверньорът е категоричен, че въпреки растящата инфлация, банковата система у нас е стабилна, а присъединяването към еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите. Според него в момента не може да се говори за „имотен балон“, но има такъв тренд

"Неслучайно синдикатите са едни от най-големите привърженици на този процес. Готови сме да извършим големия по обем работа, който предстои през следващите 2 г., политически остава да видим. Бяха направени заявки, че еврото ще влезе на 1 януари 2024 г. – предстои да видим", коментира Димитър Радев.

По думите му 1.9553 ще е курсът лев-евро, който ще се използва при преминаване към общоевропейската валута. Влоговете на хората в лева, автоматично ще преминат в евро при влизането ни в еврозоната. Двете валути ще могат да се използват за сравнително кратък период – около месец, като първоначално цените ще се обявяват и в евро, и в лева. За да свикнат хората този тренд ще започне 6 месеца преди влизането на еврото и ще продължи една година след това.

Бюджетният дефицит е един от критериите, които могат да спрат присъединяването към еврозоната, но България е в много добри изходни позиции по този показател, коментира пред bTV управителят на централната банка.

Той отчете, че по време на COVID епидемията са се увеличили банковите влогове. Всъщност "депозитите се увеличават още преди кризата, увеличи се по време на кризата – хората действително са притеснени и спестяват. От друга страна – нямат инвестиционни възможности“, каза Радев. 

Управителят на БНБ отчете, че има скок и при покупката на жилища. Според него в момента не може да се говори за „имотен балон“, но има такъв тренд. Допълни, че това не са добри знаци за развитието на икономиката, но все пак прогнозира, че тя ще възстанови нивата си от преди кризата в края на 2022 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във