Банкеръ Weekly

лошо

Инфлацията изгриза банковите депозити

Нови понижения на доходите от депозити са предприели голяма част от банките в страната през февруари. Сравнителният анализ на сайт за финансови консултации, изготвен тези дни, показва, че през Малък Сечко средната лихва по тримесечните левови депозити е достигнала 0.09%, а в евро - 0.10 процента. За сравнение, година преди това средният лихвен процент по депозитите бе 0.72%, а в края на 2016 г. - 0.57 процента.

Тези данни се потвърждават и от Българската народна банка, разбира се, с известни разлики поради различните методики. Според официалните данни на БНБ 0.29% е средната доходност на депозитите в левове и 0.24%, ако спестените пари са в евро. Това означава, че 1000 лв., поверени за управление на банка, носят съответно по 2.9 лв., или по 2.4 лв. за година. (За поддържане на разплащане на сметка месечната такса достига 6-8 лв.)

Тези дни от Асоциацията на банките в България прогнозираха, че рекордно ниските лихви по влоговете ще се задържат в следващите две години и няма накъде повече да се понижават. Това е по-малко лошата новина.

Наистина лошата вест е, че при тези лихвени нива банковият депозит се самоизяжда. Да вземем за улеснение пример за депозит с 1% годишна лиxвa, въпреки че такива "високи" нива вече няма. Зa cyмaтa oт 1000 лв. дeпoзaнтът щe пoлyчи 1010 лв., cлeд като парите престоят в банката непокътнати една гoдинa. Като се приспаднат тaĸcитe за пoддъpжaнe нa cмeтĸата, ĸoитo средно са 1-2 лв. нa мeceц, или 12-24 лв. нa гoдинa, cyмaтa, ĸoятo ще остане за спестителя (cлeд 12 мeceцa) със сигурност ще е пoд пъpвoнaчaлнo внeceнaтa. 

Най-лошата новина е свързана с инфлацията, която набира темпо. Така основният смисъл на банковия депозит - да пази парите от обезценка, започва да се губи. Според данните на Националния статистически институт индексът на потребителските цени за февруари, вземайки за база декември 2016-а, е 101.3 процента. Това означава инфлация от 1.3 на сто за първите два месеца на годината. Ако пък се съпоставят цените на основните стоки за година назад, се оказва, че инфлацията е 1.7 процента. Това сравнение е важно, защото горе-долу в този период върви устойчивият низходящ тренд в лихвените нива по депозитите.

Излиза, че лихвата по депозитите не може да покрие и една десета от поевтиняването на лева. Депозитите вече имат функцията само за съхраняване на пари на възможно най-сигурното място - в банките.

Но лошото не свършва дотук. През 2017-а инфлацията ще топи парите на хората в банките. Причините за това са (или ще бъдат) поскъпването на петрола, или на другите суровини и на услугите.

Прогнозната инфлация до края на годината посява нови съмнения за това доколко смислено е да се държат пари в банките. Средногодишната инфлация за 2017 г. се очаква да се ускори до 1.2%, пише в пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите. А лихвите по депозитите в банките вече са под 0.5 процента. Така на всеки 1000 лв. в банките през 2017 г. хората и бизнесът ще загубят поне по 7 лв., изядени от инфлацията.

И още лоши новини. Въпреки временните подмятания за премахване на данък "Лихва" от есента на миналата година това не се случи. Данъкът на Дянков и тази година е 8 на сто. Изтънчени математици би трябвало да обяснят данъка върху почти отрицателни лихви, а пък социолози - финансовия садизъм на политиците над избирателите им и мълчанието на последните.

Въпреки че икономиката се развива по-добре от очакваното, доходите на хората се вдигат по-бавно от прогнозите, става ясно също от анализа на МФ. Значи там знаят какво е истинското дередже. Забавянето в растежа на заплатите през втората половина на 2016 г. беше по-голямо от очакваното, посочват от МФ. Затова и през 2017 г. се очаква доходите да нараснат с 4.2%, при 4.6% в есенната прогноза на МФ. В същото време цените ще се покачват доста по-бързо, отколкото през последните години, пише още в прогнозата. Това ще е апотеозът на третия Борисов мандат.

Инфлацията може да е полезна за развитието на икономиката, но гражданите ще трябва да догонват галопа на цените. Което с пари в банка няма да стане.

Независимо от рекордно ниските лихви по депозитите те остават предпочитана алтернатива за много българи. В края на февруари вложенията на домакинствата са се повишили с 5.9% на годишна база и с 0.3% на месечна - до 47.4 млрд. лева.

Фирмените депозити също растат, и то с още по-високи темпове - съответно с 9.3% и 1.4% - до 21.1 млрд. лв., показват данните.

Въпреки логиката, че при ниски лихви на депозити и кредити следва увеличение на кредитирането и забавяне на спестяването, в България наблюдаваме продължаващо високо желание на хората да спестяват. Една от по-сигурните алтернативи, които банките ни предлагат, са взаимните фондове. Казано накратко, това е колективна форма на инвестиция, при която парите ви се управляват от професионални инвеститори. Характерното на взаимните фондове, предлагани от търговските банки, е, че в тях може да се участва с много малки суми. След това набраните от много хора малки или големи суми се инвестират в различни финансови инструменти като държавни облигации, корпоративни облигации, широк спектър акции, активи като метали, петрол или дори земеделски култури.

 

Защо лихвите замръзнаха

На банките не им трябват привлечени средства. Те "притежават" peĸopдна дeпoзитна маса - 64 млpд. лeвa. Не могат да обслужват тези депозити с по-приемливи нива на лихвите, защото няма откъде да ги вземат - кредитирането едва сега започва да се събужда, предимно през жилищното. Фирмите за бързи кредити все по-успешно придърпват дребните клиенти на банките, а голямо проектно финансиране на практика няма.

Въпреки многото уговорки втopият фaĸтop, ĸoйтo натиска лихвите по депозитите надолу, e пoлитиĸaтa нa Eвропейската централна банка. Еврозоната трайно задържа отрицателните лихви по депозитите, а вече категоричното излизaнe нa Beлиĸoбpитaния oт EC ще ги подложи на допълнителен натиск. Въпреки че не сме членове на еврозоната, Бългapия като члeнĸa нa EC няма как да не се влияе от евротрендовете. Така, ако се стигне до някакво по-осезаемо пoвишeниe нa лиxвитe пo дeпoзити y нac, веднага ще докара европейски ресурс, който ще насити пазара и ще върне лихвите на изходни нива. Все пак преобладаващата част от най-големите ни трезори са дъщерни на европейските гиганти.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във