Банкеръ Daily

Финансов дневник

Инфлация на ниво от 1.8% на годишна база отчете НСИ

В началото на годината потребителските цени в България нараснаха за шести пореден месец, но при рязко отстъпление на инфлацията на годишна база от нейния петгодишен връх, достигнат през миналия ноември. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ). 

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през януари с 0,3% спрямо декември 2017 година, когато нарасна с 0,4%, като това представлява седмо поредно увеличаване на месечната инфлация в нашата страна. 

На годишна база обаче инфлацията се забави рязко до едва 1,8% (спрямо януари 2017-а година) от 2,8% в края на предходната година и след като през ноември 2017-а индексът на потребителските цени нарасна до петгодишен връх от 3,0% (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

Средногодишната инфлация за периода февруари 2017 - янаури 2018 година нарасна с 2,1% спрямо периода между февруари 2016 и януари 2017 година.

През януари тази година цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се увеличават с 0,7% спрямо предходния месец, а на алкохолните напитки и на тютюневите - с 0,5%, докато цените на облеклото и обувките се понижават с 3,5 на сто. 

Увеличение с 0,4% отчитат цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, докато цените за здравеопазване остават на нивата от предишния месец, а тези за транспорт се понижават с 0,3 на сто. 

В образованието цените нараства с 0,5%, цените за развлечения и култура се увеличават с 1,9%, а тези в ресторантьорския и хотелиерския бизнес отчитат повишение с 0,6 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повиши през януари с 0,2% на месечна база, докато на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна се забави рязко до 1,3% от 1,8% през декември 2017 година.

Данните на НСИ са знак за отслабване на инфлационния натиск, който беше в сила през последните месеци на миналата година, но са и поредно доказателство, че българската икономика успя да се измъкне от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намираше в периода между 2013 и 2016 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във