Банкеръ Daily

Финансов дневник

Индексът Dow Jones падна с 800 пункта след сигналите за рецесия

Американските акции претърпяха най-лошия си ден в годината, след като доходността по 30-годишните облигации падна до ново рекордно ниво. Доходността по десетгодишните американски облигации се понижи до под тази по двегодишните облигации, което е сигнал за икономическа рецесия, информира Business Insider.

Инверсията на кривата на доходността допълни опасенията от икономическо забавяне в САЩ, тъй като появата й е предшествала всяка от последните седем рецесии.

Разочароващите икономически данни от Германия и Китай предизвикаха нарастването на глобалните облигации. Инвеститорите се втурнаха към дългосрочните сигурни убежища, притеснени от състоянието на икономиката.

Широкият показател S&P 500 падна с 2,93% до 2840,59 пункта, бенчмаркът на сините чипове Dow Jones изтри 849,49 пункта от стойността си, или 3.05% до 25 479.42 пункта, а технологичният измерител Nasdaq Composite отчете понижение от 3,02% до 7,773.94 пункта.

Растежът на промишленото производство в Китай се сви до 17-годишно дъно през юли и не достигна очакванията на анализаторите. Продажбите на дребно и капиталовите разходи за юли също попаднаха под прогнозите, което показва широко забавяне в китайската икономика. Икономиката на Германия се сви с 0,1% през второто тримесечие, тъй като износът спадна на фона на търговската война между САЩ и Китай.

Банковите акции също паднаха. Citigroup и Bank of America регистрираха поевтиняване на книжата с около 4,5%, а JPMorgan падна с около 4%. Акциите на Macy паднаха с цели 18% до 10-годишно дъно, след като намалиха прогнозите си за печалба през 2019 г. и пропуснаха очакванията за печалба през второто тримесечие. Прогнозата не отчита неотдавнашното обявяване на митата на администрацията на Тръмп, че тарифите върху някои китайки стоки ще се забавят до 15 декември.

Енергийните акции спаднаха най-много, като отчетоха загуба от 4%, а финансовите и комуникационните загубиха над 3,5%.

Фючърсите на американския суров петрол WTI поевтиняват с 3,31% до 55,21 долара за барел. Сортът Brent също отчита спад в цената си с 3,07% до 59,42 долара за барел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във