Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ИМПЕРСКИТЕ АМБИЦИИ НА КАНГ ЧУНГ-ВОН

Канг Чунг-вон - главен изпълнителен директор на Кукмин банк (Kookmin Bank), е необичайно явление за банковия сектор на Южна Корея заради големия си международен опит и заради свободното владеене на английски език. Днес той се опитва да предаде тези познания на управленския екип на най-големия местен кредитор. Канг споделя, че концепцията за управление, при която главният изпълнителен директор носи еднолична отговорност за всичко, е все още изключително силна в южнокорейските банки. Банкерът обяснява, че финансово-кредитната институция, която е била съставена от много различни организации, все още не е единна, но всички заедно ще се потрудят да станат едно цяло.
Детството на Канг преминало в непрестанни пътешествия. Баща му бил високопоставен ръководител в Корея иксчейндж бенк (Korea Exchange Bank) и в задълженията му влизали проверки на клоновете на престижната държавна външнотърговска банкова институция. Днес синът (вече опитен банкер) ще прелита над клоновата мрежа на Корея иксчейндж, за да контролира вливането й в Кукмин. И макар че намира за странен факта, че поглъща финансовата институция, в която баща му е бил на толкова висок пост, Канг признава, че е вдъхновен от възможността да създаде супербанка в Южна Корея и, ако всичко върви според плановете му, дори Ситибенк на Азия.
Сделката по поглъщането на КЕВ, за която Кукмин плати 7.29 млрд. щ. долара през юни, трябва да приключи до края на годината. Тогава Канг ще оглави банка с почти 30 хил. служители, с 1550 клона и с около 28 млн. клиенти, която ще контролира 25% дял от третия по големина банков пазар на Азия. Петдесет и шест годишният банкер обаче ще се сблъска с доста препятствия при изпълнението на този грандиозен замисъл, включително и със силната опозиция на профсъюзите на военните.
Канг е учил последователно в Япония, в Хонконг и в Южна Корея, като в родината си завършва същата гимназия, в която се е обучавал и сегашният финансов министър на страната Хан Дък-су. По-късно заминава за САЩ, където посещава колежа в Дартмут и университета Тафтс. След дипломирането си през 1979 г. постъпва на работа в Ситибенк (Citibank) в Ню Йорк. По-късно се премества в Сеул, където е нает от щатската финансова институция Бенкърс тръст (Bankers Trust) и постепенно израства до главен директор на местния й офис през 1996 година. А когато през 1998 г. германската Дойче Банк (Deutsche Bank) поглъща Бенкърс тръст, Канг оглавява операциите на групировката в Южна Корея и е включен в екипа за азиатска интеграция на дейността й. През 2000 г. е поканен да оглави изпадналата в сериозни финансови затруднения Сеулбанк (Seoulbank), където провежда генерално преструктуриране и съкращава 1100 работни места. По този начин той проправя пътя за продажбата й на местния банков съперник Хана (Hana). Канг обаче не слиза от сцената - ръководството на Кукмин идва да чука на вратата му, тъй като е останало без главен изпълнителен директор. През 18-те месеца начело на най-голямата южнокорейска банка, 85% от акциите на която са собственост на чуждестранни инвеститори, Канг успява да постигне силен положителен обрат във финансите й. Той прави основен ремонт, целящ да подобри жизнените функции на Кукмин, съкращава служители и отписва и продава лоши кредити от портфейла й. В резултат банката оповести рекордна печалба от 2250 млрд. вони през миналата година, а финансовите й резултати през първото тримесечие на тази година надхвърлиха далеч прогнозите на анализаторите.
Днес Канг, за когото се твърди, че може да постигне всичко, е готов за нови предизвикателства. Поглъщането на Корея иксчейндж чудесно пасва на Кукмин, която има силни позиции на пазара на дребни банкови услуги, но е слаба в корпоративното банкиране - една от най-силните страни на придобивката. Тя има 28 задгранични клона и контролира една четвърт от финансирането на вноса и износа на Южна Корея, което може да бъде използвано като плацдарм за експанзия на развиващите се пазари в Азия. Но предвид множеството неуредени въпроси около сделката договорът на Канг с продавача Лоун стар предвижда тя да бъде анулирана, ако бъдат констатирани криминални простъпки.
В края на юни прокуратурата разпореди да бъдат претърсени офисите на Корея иксчейндж. Обискът е бил проведен от 30 официални лица с цел осигуряване на информация относно продажбата на банката, като всички документи са бил иззети. Това е част от следствието, започнало през 2003 г, с цел да изясни условията, при които американският инвестиционен фонд Лоун стар е купил Корея иксчейндж и по-специално дали тогава някои цифри не са били фалшифицирани, за да може сделката да стане по-бързо и на по-ниска цена. Американците са платили 1.4 трлн. вони (1.2 млрд. щ. долара) за банката, а днес я продават за 7.29 млрд. щ. долара. Повечето анализатори обаче очакват Кукмин да получи картбланш за поглъщането на Корея иксчейндж.
Междувременно Канг и изпълнителните му директори очертават вариантите за съвместяване на дейността на двете банки и планират да оставят Корея иксчейндж да работи самостоятелно една година преди да анулират борсовата регистрация на книжата й и да обединят всичките операции. Профсъюзите на военните обаче създават огромни главоболия. След като барикадирали вратите на централата на Корея иксчейндж и четири дни не допуснали до работното му място сегашния шеф на банката - американеца Ричърд Уокър, той се опитал да започне преговори с демонстрантите, но те не му позволили да говори. Според банкови служители мотивите им са емоционални - просто от десетилетия финансовата институция е била най-престижната в Южна Корея, докато Кукмин е последната банка, за която те биха искали да работят. Нещо повече, много хора вече са преживели мащабни реформи и програми за преждевременно пенсиониране при предишни сливания в банковия бранш и вече не вярват на обещанията, че няма да има съкращения.
Тези обстоятелства обаче не охлаждат оптимизма на Канг, който се надява да преплува буйните води, като разговаря с профсъюза на Корея иксчейндж разумно и с уважение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във