Банкеръ Daily

"Комерцбанк":

Имотен балон в еврозоната е реална възможност

Еврозоната е изложена на риск от нов балон на пазара на недвижимите имоти в резултат на паричната политика на Европейската централна банка, предупредиха анализаторите на германската "Комерцбанк" дни преди заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ, което ще се проведе на 6 юни. 

От "Комерцбанк" подчертават, че цените на жилищата се повишават бързо в по-голямата част от икономиките в еврозоната, включително големите икономики като Германия, Белгия и Франция. В Германия например цените на жилищата са се увеличили с 4.5% през 2018 г. Двуцифрен ръст е отчетен в Словения и Латвия. Подобна е ситуацията в Португалия, Холандия и Люксембург, където е регистрирано повишение от 10 на сто.

Очакванията на германската банка са, че лихвените проценти в еврозоната ще се задържат на отрицателна територия в обозримо бъдеще, което допълнително ще засили заплахата от "балон" на пазара на недвижимите имоти.

Прогнозата на германската банка е, че ако ЕЦБ поддържа позицията си по паричната политика до края на 2020 г., средните цени на жилищата ще надхвърлят нивата отпреди глобалната криза през 2008 година.

На заседанието си в четвъртък се очаква Управителният съвет на ЕЦБ да разгледа възможностите за нов кръг по програмата TLTRO, която предвижда отпускането на няколкогодишни заеми за банките при преференциални условия, с които те да насърчават реалната икономика.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във