Банкеръ Daily

Финансов дневник

Има риск да бъдат ощетени собствениците на компенсаторни инструменти

Промените в закона за земеделски земи предвиждат 40% от спечелените на търг имоти да се заплащат с парични средства. Това притеснява първичните притежатели на компенсаторни инструменти – това са поименни компенсационни бонове, компенсаторни записи, жилищно-компенсаторни записи и други. Това обясни Валентин Христов, председател на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти, в предаването „Бизнес старт“. "Собствениците са чакали много години да бъдат обезщетени, а сега при тези обстоятелства са ощетени. Досега на такъв тип търгове не е имало първични притежатели".

По думите му държавата иска да получи пари, но това не трябва да бъде от първособствениците на отнетите земи. Според него не е добро положението и при жилищно-компенсаторните записи. "Последната сделка на борсата е за 112 лева", допълни той.

Той заяви, че представители на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти ще се срещнат с изпълнителния директор на Българската фондова борса в четвъртък, за да дискутират належащите проблеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във