Банкеръ Daily

Финансов дневник

Има консенсус между партиите в парламента за присъединяването ни към еврозоната

Финансовият министър Владислав Горанов се срещна с председателите на политическите сили в Народното събрание, за да отчете на напредъка по присъединяването на България към механизма ERM II, по-познат като "чакалнята на еврозоната". 

"Запознахме колегите от всички парламентарни партии с графика на напредъка. Получихме за пореден път потвърждение от всички партии, че присъединяването на България към еврозоната има политически консенсус", заяви Горанов след срещата, която се проведе в кабинета на председателката на парламента Цвета Караянчева. 

По време на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов заяви, че кабинетът иска присъединяване към ERM II, защото то ще гарантира, че дори да стане грешка и БСП да дойде на власт, няма да падат КТБ и други банки. "Това е важна цел за България, тъй като членството ни в еврозоната би означавало сигурност на финансова система и би гарантирало страната ни да не е на втора скорост в Европейския съюз", отбеляза Борисов. 

В четвъртък Комисията по бюджет и финанси ще гледа на второ четене изменения в Закона за БНБ, които за първи път от 20 г. насам ще променят член 29, който урежда фиксирания курс на лева спрямо еврото. 

Финансовият министър, управителят на БНБ Димитър Радев и самият Борисов бяха категорични, че правителството няма да предприема нищо, което поставя под риск валутния курс лев-евро. 

"Ако някой повдигне този въпрос пред нас, няма да влезем. Или ще влезем с този курс, или няма да влезем. Много е просто, ясно и точно", акцентира Горанов.

До напрежение сред граждани и експерти се стигна, след като на 23 януари председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе промени в преходните и заключителните разпоредби на Валутния закон, според които се променя и Законът за БНБ.

Текстовете предвиждат от датата на участие на България в ERM II официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен с останалите държави в ERM II (страните от еврозоната плюс Дания) и ЕЦБ по съответните резолюции и споразумения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във