Банкеръ Daily

Един от изпълнителните директори на КТБ

Илиан Зафиров: Не знам откъде изкопаха дупка от 4.2 млрд. лева в КТБ

"Просрочените кредити са едва 12% или 600 млн. лева. Не знам откъде изкопаха дупка от 4.2 млрд. лева в КТБ. Така един от изпълнителните директори на КТБ Илиан Зафиров коментира данните от одита на финансовата институция. Зафиров, заедно с други двама от изпълнителните директори - Георги Христов и Александър Пантелеев, бяха извикани в следствието, съобщи бТВ.

Те са били извикани, за да се направи сравнителен анализ на подписите им, чрез който да се разбере има ли фалшифицирани документи в банката.


"Няма от какво да се срамувам и страхувам. Не съм подписал документи, които да са уличаващи", каза Зафиров, който заедно с колегите си е обвиняем за за длъжностно присвояване в особено големи размери – 206 млн. лева.


„Взеха образец от почерка ми”, обясни при напускане на следствието другият изпълнителен директор Георги Христов.  „Дистанционният надзор е всекидневен. Над 50 вида справки се правят, които се засичат. Ако нещо е манипулирано се хваща информацията. Банката беше с най-добрите ликвидни буфери в цялата система”, обясни той.

Според него това не е скандал, това е атака и война. "Как управителят на БНБ Иван Искров успя да намери всички политически сили и за един уикенд да ги събере с правителството и да решат сходен проблем, а две седмици не намери време да предложи какъвто и да е вариант за КТБ”, коментира още Христов.

В следствието се очаква да отиде и четвъртият изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във