Банкеръ Daily

Финансов дневник

Илиан Зафиров: Искров излъга парламента за офертата на ЕПИК

Управителят на БНБ Иван Искров излъга при представянето пред парламента за офертата за оздравяване на КТБ от фонда ЕПИК, генералният резервен държавен фонд на Оман и дружеството "Джемкорп". Това заяви днес пред "Нова телевизия" Илиан Зафиров, един от временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на банката. Заедно с тримата свои колеги на същата позиция, той е с повдигнато обвинение за безстопанственост.

Според Зафиров не отговарят на истината твърденията, че оздравяването ще става с активи на свързаната с Цветан Василев фирма "Бромак". "Създава се едно смесено дружество, 50% ЕПИК и 50% държавата, в което и двете страни участват с парични средства, а не с активи. Има един текст, който беше препъни камъка. Той беше преведен изключително некомпетентно, може би някой се беше загубил в превода, който казва, че ще се създаде дружество SPV с инвестиционна цел и с обезпечение от активи на "Бромак" ще се наберат средства, който да служат изцяло или частично", обясни Зафиров.

Изпълнителният директор на КТБ каза още, че оценката на финансовото състояние на банката от одиторите не е направена съгласно европейските стандарти, а по нова методика, която за останалите финансови институции ще е в сила от 2015 години. По отношението на методиката за оценяване на банката Зафиров обясни, че тя е нова и за останалите банки ще влезе в сила догодина. "Старата методика действаше до април 2014 година и тя беше доста по-консервативна", поясни той.


"Тези 4.2 млрд. лева не са дупка, не са липсващи пари, не са откраднати, това са хипотетични загуби, които евентуално ще се получат в бъдеще време. Зафиров призна, че има кредити към свързани лица, но те не надхвърлят определените от закона граници и това е практика на всички български банки.


"В старата методика се гледаше доста по-строго на прегрешенията на банките при кредитирането. Новата методика ползва не оценка на кредитния портфейл, а доклад на одиторски фирми като консултантски. В техния доклад не се признават 80% от начините на обезпечаване на кредитите”, обясни той.

Според него, одиторите имат рамки, поставени им от Централната банка и от заданието логично се стига до цифрата от 4.2 млрд. лева необезпечени кредити, но това не съответства на международните счетоводни стандарти.

"Специалният надзор на КТБ е в най-тежкия вариант, не позволяваха на кредитополучателите да си погасяват вноските по заемите, квесторите блокираха тотално банковата дейност", каза още банкерът. Според него, атаката срещу банката е заради закупените от нея ценни дялове в работещи и печеливши български фирми.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във