Банкеръ Daily

Финансов дневник

Или влизаме в еврозоната с фиксирания курс на лева към еврото, или се отказваме

Правителството и БНБ полагат всички усилия до края на април България да влезе в механизма ERM II, по-познат като "чакалнята на еврозоната", обяви премиерът Бойко Борисов по време на Годишната среща на бизнеса с правителството. 

"Много пъти сме си говорили за Европа на две скорости. Когато се съберем там, има един основен въпрос - наричаме се европейско семейство. В едно семейство е много важно и двамата да знаят какво имат в портфейлите си, какви са доходите им и как се харчи всичко. Ако искате да сте в сърцето на Европа, във вземането на решения, направете така, че вашите финанси да са сигурни и да не се получи гръцкият вариант", обясни министър-председателят. 

Той подчерта, че участието ни в Банковия съюз и ERM II е гаранция, че "повече няма да падат банки", ще намалеят непрекъснатите рискове и че страната ни ще участва активно във вземането на решения.  "Няма да се повишават цени – ще влизаме с този курс, който е днес, и няма да пада валутният борд", акцентира Борисов. 

По темата взе отношение и финансовият министър Владислав Горанов. Той също увери, че правителството няма да предприема нищо, което поставя под риск валутния курс лев-евро, който действа в момента. "Ако някой повдигне този въпрос пред нас, няма да влезем. Или ще влезем с този курс, или няма да влезем. Много е просто, ясно и точно", акцентира Горанов.

Управителят на БНБ Димитър Радев също бе категоричен, че България няма да отменя Валутния борд и да променя фиксирания курс на еврото. "Ние се намираме във финалната права по преговорите за присъединяването и до участие в еврозоната. Това е позиция на правителството. Тази тема трета година никога не е поставяна и по време на разговорите с европейските финансови институции“, подчерта Радев.

До напрежение сред граждани и експерти се стигна, след като на 23 януари председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе промени в преходните и заключителните разпоредби на Валутния закон, според които се променя и Законът за БНБ. Текстовете предвиждат от датата на участие на България в ERM II официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен с останалите държави в ERM II (страните от еврозоната плюс Дания) и ЕЦБ по съответните резолюции и споразумения.

"С една дума няма причина за целия този шум, текстът е абсолютно стандартен. Появяването му означава само едно - правителството е пред завършване на приемането ни в механизма ERM II", заяви пред "Банкеръ" финансистът и член на Фискалния съвет Любомир Дацов.

Той посочи също така, че поставените от финансовия министър Владислав Горанов срокове са абсолютно реални. Според него такива изменения в закона се правят когато има ясна дата за членство ERM II. "По-добра новина отдавна не бях чувал", обобщи Дацов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във