Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ИКОНОМИСТИТЕ ПОДКРЕПЯТ АДЗУРИТЕ

Началото на състезанията от световното първенство по футбол качи градуса на напрежението в онези части от света, които са превърнали в религия играта с кръглата топка. Икономистите обаче следят турнира от собствена, изключително специфична гледна точка, която няма нищо общо с националната гордост. Те се опитват да прогнозират по какъв начин състезанието ще повлияе на световната икономика.
Футболът дава прекрасна възможност на привържениците на скучната наука да внесат ведрина с някои несериозни анализи. Дали има връзка между футбола и икономиката, или ние просто си намираме извинения за малко забавления?, шегува се Джим О'Нийл - шеф на звеното за световни икономически проучвания на щатската инвестиционна банка Голдмън Сакс (Goldman Sachs), в увода на банковия обзор от 60 страници върху влиянието на финалите за Световната купа върху глобалното стопанство. Други обаче, като Рубен ван Лееувен и Чарлз Калсховен - автори на анализа Футболномика, публикуван от икономическия екип на холандската банкова групировка АБН АМРО (ABN Amro), са убедени, че футболът оказва влияние върху икономиката и изследването на това влияние заслужава известни усилия от страна на анализаторите.
В проучването си холандските банкери достигат до заключението, че страната, която печели световната футболна титла, постига 0.7% допълнителен икономически растеж в сравнение с предишната година, както и подем на фондовия си пазар. Това кара специалистите на АБН АМРО да посочат Италия като свой фаворит, с други думи, като страна, от чиято победа световната икономика ще спечели най-много.
Холандците ползват като отправна точка заплахата от световните дисбаланси. Те обръщат внимание, че ако се вземе предвид необходимостта от балансиран световен икономически растеж, купата трябва да спечели европейска държава. Една победа на САЩ би задълбочила допълнително дисбаланса, а успех на азиатска държава би довел до прегряване на и без това горещите стопанства на Жълтия континент. Финалната победа на страна от Южна Америка няма да се отрази зле на световната икономика, но няма и да й помогне особено.
От петте големи европейски държави, които участват в турнира, двете най-слаби икономики през последните години бяха Германия и Италия. Така че мечтата на АБН АМРО е да се играе финал между тях, а Италия да победи като по-слаба в икономическо отношение от потенциалния си съперник. Още повече, че Германия вече има известно предимство като домакин на Световната купа. Този мечтан сценарий (Германия срещу Италия на финала) в действителност се сбъдна през 1982 г., но тогава (като опровержение на тезата на холандските банкери) италианците не успяха да извлекат директна икономическа изгода същата година и останаха в хватката на рецесията. През 1983 г. обаче бе отчетен икономически растеж, който продължи да се ускорява, така че вероятното влияние на футболния успех върху стопанството не би трябвало да се изключи напълно.
Световната купа оказва влияние върху икономиката и в положителна, и в отрицателна посока. Обикновено по време на надпреварата страда производителността на труда, защото работниците се спасяват по-рано от работа, за да гледат мачовете. Допълнителното потребление обаче води до подем. Особено важен фактор е и приповдигнатото самочувствие, особено на гражданите на държавите, достигнали до полуфиналите. Този успех прави потребителите по-щастливи и съответно ги подтиква да харчат с по-щедра ръка.
Базираният в Лондон Център за икономически и бизнес проучвания прогнозира, че Световната купа по футбол ще увеличи БВП на страните участнички с чисто 13 млрд. англ. лири. На Европа ще се паднат 11.3 млрд. лири от завишеното потребление и особено голям дял ще има Германия. По оценка на експертите обаче икономическият растеж при лудите по футбола южноафриканци ще пострада заради пораженията върху производителността на труда, които ще вземат превес над допълнителната консумация. Южна Африка е в неизгодна часова зона - повечето мачове ще се играят в работно за страната време. В Европа бягствата от работа ще стават в късния следобед.
Икономистите като цяло се обединяват около становището, че най-големи изгоди от състезанието ще има Германия. Като страна домакин тя ще спечели допълнително от по-големите капиталови разходи за стадионите и за транспортната инфраструктура, от повечето туристи и от по-високата заетост. Германската търговска палата очаква Световната купа да създаде 60 хил. работни места и да увеличи националния доход с 0.3 процента.
Все пак дори икономистите се вълнуват повече от футболната игра, отколкото от цифрите. Управителят на Бенк ъф Инглънд Мървин Кинг например отбеляза неотдавна, че основният ефект ще се усети по време на игрите основно върху индивидуалното потребление. С други думи, всеки подем ще е краткосрочен, защото хората ще компенсират харчовете си или чрез по-малка консумация в следващите месеци, или като харчат по-малко пари за други неща. Например през 1998 г., когато носител на Световната купа по футбол стана Франция, вътрешното индивидуално потребление тук е скочило рязко непосредствено преди началото на състезанията и е паднало с 0.8% по време на игрите. Люси Хартис от лондонската консултантска компания Кепитъл икъномикс смята, че индиректният ефект на Световната купа вероятно ще е по-значителен и с по-дълготраен ефект върху стопанството на Германия, отколкото директното отражение от туризма, потреблението и капиталовите разходи.
Икономистите, разбира се, си оставят и вратичка, в случай че прогнозите им не се сбъднат, като се оправдават, че футболът (както обичат да ни напомнят и коментаторите) е непредсказуема игра, при която всеки отбор има равни шансове за успех (50:50), респективно за неуспех.

Facebook logo
Бъдете с нас и във