Банкеръ Daily

Финансов дневник

Икономисти очакват спад на БВП на еврозоната през четвъртото тримесечие

Новите ограничения и прекратяването на дейността на ред бизнеси на територията на Стария континент в резултат на поредния пандемичен взрив от COVID-19 предизвика поредица преоценки на прогнозите за икономическия растеж на еврозоната. Икономисти, анкетирани от "Файненшъл таймс", очакват БВП на общността да се свие с 2.3% през четвъртото тримесечие спрямо третото.   

Блокът на еврото е постигнал 12.7% тримесечен ръст в периода от юли до септември, стана ясно от публикуваната в края на октомври първоначална оценка на Евростат. Растежът на целия Европейски съюз е бил 12.1 процент. Тези увеличения са най-големите от 1995-а когато Евростат започва да събира данни по този показател. Подемът следва драстичните сривове през второто тримесечие когато БВП на еврозоната пада с 11.8%, а на ЕС - с 11.4 процента. 

Въпреки впечатляващия растеж на блока на еврото през второто тримесечие, БВП на общността остава под предпандемичните си равнища. Което, в комбинация с подновените рестрикции, обявени през последните дни от Франция, Германия и от други държави, провокира икономистите да осъвременят прогнозите си за икономическата перспектива. От общо 18 експерти от водещи банки и институции, анкетирани от "Файненшъл таймс", 17 очакват БВП на еврозоната да се свие отново през четвъртото тримесечие. Повечето от тях са предвиждали растеж при предишните си прогнози.    

Равнищата на заразените на територията на Стария континент продължават да растат, сочат данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, публикувани на 1 ноември. В Белгия - най-тежко засегната страна членка на блока на еврото - заболелите от коронавируса са скочили до 1702 на всеки 100 хил. жители на 31 октомври. Нивото на заразените в Чешката република - втората най-сериозно поразена държава от ЕС - е било 1561 на 100 хил. души. В Словения и в Люксембург заболелите са надхвърлили 1000 на 100 хил. жители. Франция се приближава с бързи темпове към психологическата "кота 1000" - 742 заразени на 31 октомври. В Германия бройката надхвърли 200 (206) на 100 хил. жители.     

Въпреки този ръст новите рестриктивни мерки не са чак толкова сурови колкото през пролетта, а и компаниите са по-добре подготвени да се справят с пораженията. Поради което и икономистите предвиждат по-мек икономически спад отколкото през първите шест месеца на годината когато стопанството на еврозоната се сви с 15 процента. 

Финансовият министър на Франция - Брюно льо Мер - заяви през миналата седмица, че очаква икономическата активност в страната да спадне с 15% по време на новите ограничения и "бизнес карантини" - двойно по-малко от 30-е процента през пролетните месеци.  

Главният икономист на френската застрахователна група "АКСА" - Жил Моек - прогнозира, че, ако прекратяването на дейността на някои сектори от френското стопанство продължи до средата на декември със скромни облекчения на мерките до Коледа, БВП на страната ще падне със 7.4% на тримесечна база.  

Икономистът на "Ай Ен Джи" - Карстен Бржески - пък обръща внимание, че рискът от бъдещи карантини на нови области ще повлияе на поведението на потребителите. И те ще продължат да пестят в очакване на затягане на мерките през идната година. Експертът предвижда едва 0.7% тримесечен ръст на БВП на еврозоната през първото тримесечие на 2021-а. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във