Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Икономист: Защо теглят масово пари от банките?

Финансово-политическата шизофрения, обхванала България през последните две седмици, привлече вниманието както на рейтинговите агенции, така и на престижни западни медии. За разлика от нашенските журналисти и политици обаче, западняците нито за момент не се усъмниха във финансовата стабилност на държавата и на банковия сектор. Всички те обаче се питат какво всъщност се случва в страната ни. И анализират хладнокръвно събитията. Ето един такъв анализ - на списание "Икономист".

 


В страна, бореща се с ширеща се корупция, слаба съдебна система и нестабилно правителство, българската банкова система последователно печели похвали за стабилните си институции, високата ликвидност и нисък риск. През последните няколко седмици тази система е подложена на атака, която предизвика най-масовото теглене от банките за последните 17 години.


Централната банка заяви, че паническото изтегляне на суми от Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Корпоративна търговска банка (КТБ), които са третият и четвъртият по големина кредитори на страната, в последните две седмици е било част от "преднамерен и систематичен опит да се дестабилизира банковата система в България". Според властите престъпниците са се опитали да нарушат функционирането на системата чрез изпращане на имейли и текстови съобщения, призоваващи хората да изтеглят средствата си от няколко големи банки.


Банковата криза се влоши от политическата нестабилност. Партиите в България наскоро се споразумяха за предсрочни избори и правителството на премиера Пламен Орешарски се очаква скоро да подаде оставка. Кабинетът на Орешарски е на власт от година, през която е преследван от улични протести с искане на оставка и противоречия по газопровода "Южен поток".


Изглежда, че планът за атака срещу банковата система проработи. На 27 юни уплашени вложители изтеглиха около 400млн. евро от ПИБ в рамките на няколко часа. Една седмица по-рано Централната банка пое контрола над КТБ, след като клиенти се втурнаха да изтеглят своите спестявания, притеснени от съобщенията в медиите за един от нейните собственици.


Докато КТБ остава затворена и властите подготвят плана за нейното спасяване, ПИБ възстанови операциите си на 30 юни. През уикенда управляващите призоваха за спокойствие и задържаха няколко души по подозрения в оркестриране на атаката. Също на 30 юни Европейската комисия одобри искането на българското правителство да осигури кредитна линия от 1.7 млрд. евро за местните банки.


"Българската банкова система е добре капитализирана с високи нива на ликвидност спрямо тези в други страни членки - се казва в съобщението на Еврокомисията. - "По предпазни съображения България предприе тази мярка, за да увеличи допълнително ликвидността и да гарантира финансовата си система." Акциите на българските банки се покачиха рязко, водени от ПИБ, чиито акции нараснаха с 24.6 процента. Все още се образуват опашки пред ПИБ, но те са видимо по-къси от тези на 27 юни.


Според Георги Ангелов, водещ икономист в "Отворено общество", причините за кризата не са системни. "Банковата система е стабилна - ликвидността е много висока и има едно от най-високите съотношения на капиталова адекватност в Европа, близо 20%", казва Ангелов в интервю. Той обясни, че ситуацията в България не е като в Кипър, където банките фалираха, и че българският проблем е причинен от лица извън банковата система.


Миналата седмица анонимни електронни писма, публикации в социалните медии и съобщения по мобилните телефони са били изпратени на клиентите на ПИБ , разпалвайки страхове за безопасността на техните депозити. Българите имат горчиви спомени от сериозната финансова криза през 1996-1997 г., когато 14 банки фалираха за малко повече от година, така че те се стекоха към клоновете на банката. След като клиентите изтеглиха около 800 млн. лв. в рамките на няколко часа, ПИБ заяви, че трябва да прекъсне операциите си за уикенда.


На 29 юни Държавната агенция за национална сигурност на България заяви, че досега е арестувала шестима души, заподозрени за участие в атаката. Властите разпространиха един от имейлите, изпратен от един от заподозрените, в който се казва, че други банки, включително и италианската "УниКредит", са в много лошо състояние и дори малък процент от тегления ще изпрати тези институции в несъстоятелност. Депозитите на гражданите ще бъдат пожертвани или изгубени, за да се спаси българската икономика. Имейлът е включвал и едно предложение: "Във връзка с тези факти ние имаме атрактивна оферта как можете да защитите вашите пари." Не е ясно кой е поръчал атаката срещу ПИБ. Българските власти са започнали разследване.


За изтичането на депозити от КТБ имаше по-очевидни причини. На 20 юни Централната банка на България постави КТБ по специален надзор и преустанови операциите й, след като повече от 20% от депозитите бяха изтеглени за една седмица, водейки до криза на ликвидността. Причината за тегленето от банката е публично скарване между Цветан Василев, бизнесмен и най-големия акционер в КТБ, и Делян Пеевски, противоречив бизнесмен и член на парламента в партията на етническо-турското малцинство ДПС. Г-н Пеевски, за когото се казва, че е изградил медийната империя на семейството му с кредити от КТБ, твърди, че г-н Василев планира да го убие. Г-н Василев отрече това и на свой ред обвини г-н Пеевски, че му е изпратил заплашителни текстови съобщения.


Според Централната банка на България, която започна проверка в балансите на КТБ и назначи независими одитори, за да разберат какво се е объркало, кредитната институция трябва да отвори врати отново на 21 юли. Ако преговорите за спасяване се провалят, България планира да национализира КТБ. Въпреки тези банкови неволи България успя да продаде 1.49 млрд. евродесетгодишни държавни облигации на 26 юни, привличайки силното търсене от страна на международните инвеститори, чиито оферти бяха повече от два пъти размера на продажба. С 2.95% годишен купон, това беше най-евтината емисия, пласирана някога от България, съобщи Министерството на финансите на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във