Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ИКОНОМИСТ И БАНКА С НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МИР

Икономистът от Бангладеш Мухамад Юнус и неговата Grameen Bank спечелиха на 13 октомври тазгодишната Нобелова награда за мир, заради изключителния им принос в борбата с бедността. Именно тя донесе на Юнус прякора Банкер на бедните.
Юнус основава своята банка от нов тип през 1976 г., за да отпуска кредити без гаранция на най-бедните от родния си Бангладеш. Предпочитаната целева група на Юнус са жените, които с предоставените им средства започват дребен бизнес. По този начин икономистът слага началото на микрокредитирането - система, която оттогава насам се разпространява по цял свят. В Бангладеш, където нищо не работи и няма дори електричество, микрокредитите вървят по часовник, заяви Юнус.
Нобеловият комитет присъжда приза на Юнус и на Grameen Bank за техните усилия да създадат икономически и социален напредък от низините, се казва в почетната грамота. Продължителен мир не може да се постигне, докато големи групи от населението не намерят пътища да се измъкнат от нищетата. Микрокредитът е едно от тези средства. Напредъкът на най-бедните слоеве помага също за развитието на демокрацията и на човешките права, пише още Нобеловият комитет.
Юнус е твърдо убеден, че жените могат да се спасят от мизерията с помощта на малки заеми, с които да започнат дребен бизнес. Днес Grameen Bank обслужва 6.1 млн. длъжници.
Двадесет и една години след основаването на банката, през 1997-а, е създадена и фондация към нея - Grameen Foundation, която има световна мрежа от 52-ма партньори в 22 държави. Те помагат на близо 11 млн. жители на Азия, Африка, Америка и Близкия изток.
Паричната премия, която придружава Нобеловата награда за мир, ще бъде поделена поравно между Юнус и Grameen Bank.

Facebook logo
Бъдете с нас и във