Банкеръ Daily

Финансов дневник

Икономиките първенци в ЦИЕ

През 2018 г. икономическата активност в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) продължи  започналата през 2017 г. експанзия. Това отбелязват анализаторите на международната компания за кредитно застраховане "Кофас" в тазгодишното издание Топ 500, което класира 500 най-успешни компании в този регион. Резултатите сочат, че Полша, Унгария и Латвия записват най-солидни темпове на растеж на БВП - близо 5 на сто. Други страни имат по-слаб темп на растеж - най-вече Румъния, Естония и България. Въпреки разликите между страните, общият икономически растеж в региона на ЦИЕ остава стабилен - с 4,3% през 2018 г., след 4,6% през 2017 година.

"Основните двигатели на растежа бяха частното потребление, увеличаването на инвестициите в основни активи, както и износа, който беше по-малко динамичен от преди, но все пак се разширява, въпреки забавянето на Еврозоната", коментира Еуджен Аническу, управител на "Кофас" за България и Румъния.

Анализите показват, че икономическата среда е била благоприятна  за 500-те най-големи компании в региона, резултатът от което са по-високите им приходи. Кумулативният оборот на всички 500 компании е нараснал със солидните 9,6%  - до 698 милиарда евро. А  78,8% от изброените фирми отбелязват подобрения в приходите (в сравнение с 80% през 2017 г. и 63% през 2016 г.).

"Въпреки това различни предизвикателства доведоха до намаляване на нетната печалба с 1,6% - до 30 милиарда евро. Ниската безработица и намаляващото работещо население водят до недостиг на работна ръка, което се превърна в основно предизвикателство за компаниите по отношение на ежедневните операции и потенциалната експанзия. Не само нарастващите заплати, но и нарастващите разходи увеличават оперативните разходи на компаниите, което като краен резултат намалява печалбите. Конкуренцията става все по-интензивна, което води до ниски маржове, които не могат да компенсират по-високите разходи", отбелязва Деклан Дали, главен изпълнителен директор на компанията за Централна и Източна Европа.

Най-големият бизнес в региона е съсредоточен в Полша, като общия оборот, нараства от година на година. Водещите компании в топ 500 на "Кофас" са добре познати от предишни издания на класацията. Полският нефтопреработвател и търговец на бензин PKN Orlen остава непобедим на върха с 15% увеличение на оборота. Чешката Skoda Auto (2-ри), мултинационалната нефтена и газова компания MOL Унгария (3-ти) и търговецът на дребно Jeronimo Polska (4-ти) защитиха позициите си от предишната година, всички с увеличение на приходите.

Автомобилният сектор също остава силен в топ 10, представен от известни марки като чешката Skoda Auto (2-ри), Volkswagen Slovakia (5-ти) и Audi Hungaria (7-ми). В сравнение с предходната година, Volkswagen Slovakia се покачи в класацията, благодарение на стабилното увеличение на оборота си от 37,5%. Audi Hungaria също отбеляза умерено увеличение на приходите с 1,1 на сто.

Трите ключови сектора, представени от най-големите компании в региона (автомобилостроене и транспорт, нефт и газ, неспециализирана търговия), продължават да представляват почти 60% от общия генериран доход. Всички индустрии обаче допринасят за нарастването на оборота, като основният принос поделят  енергийният, автомобилостроителният и търговският сектор.

Секторът на автомобилостроенето и транспорта  загуби водещата си позиция от предходната година. Приходите нарастват (+ 7.6%), докато нетните печалби спадат с 11.7%. По-слабите резултати на автомобилния и транспортния сектор в сравнение с предходната година отразяват глобалния спад на този сектор. Той страда от циклично забавяне,  повишен протекционизъм и структурни индустриални промени, включително kriur инвестиции в иновации и промени в поведението на потребителите. Секторът обаче остава основна икономическа опора за региона.

Нетните печалби показват положително развитие само за някои сектори, като се увеличават между 4,6% (дървесина и мебели) и 41,9% (неспециализирана търговия). Строителният сектор отново  изпитваше най-големи затруднения, с нетна загуба от  146%, въпреки че приходите в сектора се увеличиха с 10.6%.

"Ограниченията в предлагането, включително недостигът на работна ръка, високото използване на капацитета, увеличаващите се разходи и влиянието на външно забавяне (пряко и косвено) тревожи компаниите, които оперират в ЦИЕ. Очаква се потреблението на домакинствата да остане основният двигател на растежа, въпреки че ограничено ускоряване на инвестициите в дълготрайни активи и по-слабият износ ще намали растежа на БВП. Въпреки това мащабът на забавяне ще бъде ограничен: Coface прогнозира, че средният ръст на БВП в региона на ЦИЕ ще отслабне до 3,6% през 2019 г. и 3,2% през 2020 г.", заявява Грегорж Шиелевич, регионален икономист на Coface за Централна и Източна Европа.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във