Банкеръ Daily

Финансов дневник

Икономиката в еврозоната с леко ускорение през второто тримесечие

Еврозоната бележи леко ускорение на растежа през второто тримесечие на 2017 година. Икономиката в зоната на единната валута нарасна с 0.6% между април и юни, в сравнение с 0.5% през първото тримесечие на годината, съобщи Евростат.

Според анализаторите тези данни засилват очакванията, че въпреки несигурността покрай Брексит, еврозоната излиза от тежката финансова криза, която започна през 2008 г.

Данните за растежа идват ден, след като бе съобщено, че безработицата в общността е паднала до най-ниското си ниво за осем години. В сравнение със същото тримесечие на 2016 г., икономическата активност се е увеличила с 2,1%, отбелязва европейската статистическа служба.

Преди дни МВФ заяви, че икономическото възстановяване в еврозоната е широкообхватно и засилващо се, но предупреди, че ниската инфлация, крехките банки и Брекзит остават значителни рискове.

Главният икономист на ING Берт Колийн заяви, че в момента еврозоната е в "много здравословно състояние", след като икономиката й е нараснала с над 1% от началото на годината. Колийн очаква още по-сериозен растеж до края на година. Колийн определи полугодието като "изненадващо силно".

"Вътрешното търсене продължава да бъде важен двигател на растежа. Особено силно е възстановяването на инвестициите през последните тримесечия. Вероятно то ще продължи да засилва растежа. Същото важи и за потреблението, макар и с малко по-бавно темпо. Еврозоната бележи възстановяване на работните места, както и най-високите нива на потребителското доверие от 2001 г. насам, т.е. потреблението вероятно е допринесло значително и за растежа", отбеляза още икономистът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във