Банкеръ Daily

Финансов дневник

Икономиката се сви с 5.2% преди втория локдаун. МФ още очаква 3% спад за 2020 г.

Българската икономика отбелязва 5.2% спад на годишна база през третото тримесечие на годината. Това показват публикуваните в петък (4 декември) данни на Националния статистически институт. 

Спрямо второто тримесечие на годината икономиката нараства с 4.3%, благодарение на отхлабването на ограничителните мерки в месеците юни-септември. Данните обаче не обхващат втория локдаун, който ще продължи минимум до 21 декември и отново включва затваряне на част от бизнеса. 

Любопитното на този фон е, че Министерството на финансите още не е променило очакването си за растежа на икономиката през 2020 г. В Есенната макроикономическа прогноза за периода 2020 - 2023 г. МФ прогнозата реалният БВП през 2020 г. да се понижи с 3%. Това бяха очакванията на министерството и в началото на кризата, когато за първи път бе актуализиран държавният бюджет. Върху тези очаквания, които към днешна дата изглеждат крайно оптимистични, стъпи и рамката на Бюджет 2021.

За сравнение Европейската комисия прогнозира 5.1% спад на икономиката на страната ни. Прогнозата на БНБ пък е за 5.5% спад, което е по-близо до очакванията на ЕК. Очакванията на Международния валутен фонд са икономиката на България да се свие с 4% през тази година, но предстои те да бъдат ревизирани. 

Според последните данни на Евростат през третото тримесечие само две страни в ЕС отчитат по-слаб ръст на БВП от България -  Финландия (с 2.6%) и Литва (с 3.7%), а Швеция също регистрира ръст от 4.3%, колкото и България.

На годишна база статистиката също не е много обнадеждаваща. Пет страни членки на ЕС регистрират по-голям спад на БВП на годишна база спрямо понижението с 5.2% в България, докато 13 от останалите членове на съюза са отбелязали по-малко свиване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във