Банкеръ Daily

Турският министър на финансите Берат Албайрак:

Икономиката на Турция ще отбележи положителен растеж през 2019 г.

Берат Албайрак - финансов министър на Турция

Турският министър на финансите Берат Албайрак заяви днес, че очаква по-рязко намаляване на лихвените проценти от централната банка, което би трябвало да свали инфлацията, както и да опровергае притесненията на инвеститорите заради намесата на правителството, информира Ройтерс. “Турция ще намали значително лихвите, но не ние ще определим маржа на понижението. Централната банка предприема стъпки въз основа на данните“, заяви Албайрак пред журналисти.

На пресконференция министърът също така каза, че бюджетният дефицит ще бъде по-висок от целевия до края на годината, по-малко от 3%, и прогнозира противно на много икономисти, че икономиката, засегната от рецесията, ще отбележи положителен растеж през 2019 г.

Икономиката на Турция изпадна в рецесия след валутната криза през миналата година, която беше най-лошата от близо две десетилетия и изпрати инфлацията до над 25%. Централната банка отговори с агресивно затягане на политиката, което се запази до четвъртък, когато намали основния си лихвен процент до 19,75%, от 24%. „Със сериозното отслабване на лихвените проценти в Турция през последния период и въз основа на факта, че тенденцията на лихвените проценти ще намалее по-ясно и силно през следващия период, ние навлязохме в период на намаляване на лихвите“, подчерта министърът.

Намаляването на лихвите беше най-голямото в Турция от 2003 г. насам и това беше първото политическо решение при новия управител на банката Мурат Уйсал, който пое юздите, след като Ердоган уволни бившия губернатор Мурат Четинкая преди около три седмици. Ердоган, който отдавна настоява за по-ниски ставки, заяви, че е направил този ход, тъй като Цетинкая не е следвал инструкциите.

В дълбочината на кризата от миналата година правителството обяви целево съотношение на бюджетния дефицит към БВП от 1,9%. Албайрак заяви днес, че макар и да се покачи тази година, нивата на дълга не са проблем за Анкара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във