Банкеръ Daily

Финансов дневник

Икономиката на Еврозоната потъна с рекордните 12.1% заради коронакризата

Пълният мащаб на въздействието на Covid-19 върху икономиката на еврозоната лъсна в цифри, показващи, че икономиката в зоната на единната валута се е свила с рекордните 12,1% през второто тримесечие на 2020 г.

На фона на нарастващите опасения, че възстановяването на Европа е на път да бъде засегнато от втора вълна на заразени, данните на Евростат показват реалната картина вследствие на наложените карантинни мерки в почти всички страни от еврозоната и блокирането на икономическите дейности.

БВП на валутния блок е на най-ниското си ниво от 2000 г. насам, като за сравнение икономиката на Италия е на равнищата си от средата на 90-те години на миналия век. 

В Испания, където опасенията за втора вълна са най-остри, през второто тримесечие се наблюдава най-голям спад в производството, регистрирайки срив на БВП с 18.5%. Страната не е отчитала подобни резултати дори по време на Гражданската война през 30-те години, отбелязва "Гардиън".  Реално икономиката на Испания се е свила с една четвърт през първите шест месеца на годината. 

Втората най-голяма икономика във валутния блок - на Франция, отбелязва спад с 13.8%. Третата - италианската - пък се сви с 12.4%. От "голямата четворка" в еврозоната най-добре се представя Германия, която обаче регистрира спад на БВП от 10.1 на сто. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във