Банкеръ Daily

Финансов дневник

Икономиката на еврозоната изостава след Китай и САЩ

Еврозоната продължава да следва традицията да върви след основните си задгранични партньори когато се възстановява от кризи. Това се вижда и от прогнозите на МВФ, публикувани на 26 януари, в които се преоценява икономическата перспектива на европейските държави за 2021-а и се подчертава по-слабия им напредък в сравнение с Китай и САЩ. Тези различия във възстановяването се дължат на стриктните карантини в еврозоната, целящи да се овладее пандемията от COVID-19, както и на недостига на ваксини и закъсненията на имунизациите - все препятствия, които заплашват да задълбочат очакваната повторна рецесия на блока. Политическата несигурност около бъдещия канцлер на Германия и правителствената криза в Италия подгряват мрачните очаквания. 

Китай обаче успешно постигна V-образно възстановяване, а САЩ се движи по-уверено с новия президент, предложил допълнителна инжекция от стимули и по-агресивни ваксинации. Китайската икономика се върна още през 2020-а над предпандемичните си равнища на растеж (2.3%), а американската се очаква да постигне това до края на 2021-а. Докато за еврозоната това ще се случи не по-рано от края на 2022-а. 

Новите прогнози на МВФ показват, че БВП на еврозоната ще се повиши само с 4.2% през тази година след 7.2% срив през 2020-а. Американското стопанство се очаква да постигне 5.1% ръст през 2021-а, с което ще заличи спада от 3.4% през 2020-а. Предвижданията за Китай са за 8% икономически растеж през тази година. 

Председателят на Европейската централна банка - Кристин Лагард - посочи още през минлата седмица, че спадът през четвъртото тримесечие на миналата година ще прелее и в първите три месеца на тази. Тя добави, че краткосрочният риск е в низходяща посока и "несигурността е във въздуха". Ако се оправдаят песимистичните предвиждания за периода на новите карантини, стопанството на еврозоната ще се свие сериозно в периода януари-март, с което ще изпадне във втората техническа рецесия, причинена от пандемията от коронавируса.  

Въпреки съмненията и несигурността, европейските политици са убедени, че стопанствата им остават силни под повърхността благодарение на програмите за подкрепа на национално и регионално равнище, които помагат да се съхранят работните места на хиляди затворени бизнеси. А след като имунизацията срещу COVID-19 набере скорост и компаниите заработят, растежът ще се върне. Или, както споделя в интервю за телевизия "Блумбърг" френският финансов министър Брюно льо Мер: "трябва да разделим 2021-а на две части", защото "имаме всичко необходимо за много силен и много бърз възход веднага след края на пандемията". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във