Банкеръ Daily

Финансов дневник

Икономическият министър отчете 1.6 млрд. лв. в помощ на бизнеса

1.6 млрд. лв.  са разплатени на бизнеса по различните антикризисни мерки по линия на Министерството на икономиката и на Министерството на труда и социалната политика. По време на изслушване в ресорната парламентарна комисия икономическият министър Лъчезар Борисов отчете също, че предстои разплащането на още 400 милиона лева, които вече са договорени.

"Очакваме работа на бизнеса – да представят своите отчети и да получат средствата. Има една процедура, по която има подписани договори, но тя е инвестиционна и трябва да си представят свършената инвестиционна работа, веднага получават средствата“, посочи Борисов пред депутатите. 

Към момента от НАП са разплатили помощи в размер на 10% или 20% оборота към една трета от компаниите, одобрени за подпомагане. Това са предимно компании от ресторантьорския бранш.

"Продължаваме работата с тях по разплащането. В момента разплащаме средства и по резервния списък на микропредприятията. Т.е. само за последните 10 дни това, което е стигнало до бизнеса, е 60 милиона лева", каза още министърът на икономиката. 

"Пренасочихме 500 милиона ресурс към програмата за конкурентоспособност. По този начин освободихме средства от ББР за финансови инструменти. В момента тече новият дизайн по мярката. По схемата 60/40 близо 800 милиона са стигнали до бизнеса, мярката ще продължи до септември", обясни още министърът. 

По думите му мобилизираният ресурс, който може да се ползва по фонда на фондовете, е около 800 милиона.

Борисов е категоричен, че мерките са дали ефект, тъй като безработицата в България е една от най-ниските в Европейския съюз - по данни на Агенцията по заетостта е 7 на сто, а за сравнение, в Испания е над 16 процента.

"Не трябва да се гледат само финансовите и икономическите мерки, а и това, че в България имаше най-либералните мерки. Завършваме годината като една от страните, която е запазила най-добрите нива на потребление", обобщи Лъчезар Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във