Банкеръ Daily

Финансов дневник

Икономическата реалност кара компаниите да взимат повече дълг

Цялата икономическа реалност води до това, че компаниите трябва да взимат повече дълг. Така увеличават рентабилността за акционерите си. Когато не можете да качите приходите, не можете да намалите разходите за дейността, тогава ви остава нивото на ливъридж ( илюстрира усилването на ефекта (печалбата или загубата) от дадена финансова операция - бел. ред.), на задлъжнялост, за да се "напомпа" доходността. Но това води до по-голям риск, коментира Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, по Bloomberg TV.

"Ситуацията изглежда като отричане на реалността и което е най-вероятно да се случи след близо 11 г. непрекъснат икономически растеж след една дълбока криза. Има период на относително дълъг растеж, ниски лихви, които водят до натрупване на желание от страна на инвеститорите да търсят доходност. Това желание неизменно се отразява върху качеството на активите, в които се инвестира", посочва гостът.

По неговите думи към момента има много корпорации, които имат ниво на дълг, което или при малко увеличение на лихвите, или при забавяне/намаляване на приходите, ще се окаже, че не могат да си позволят.

"Инвеститорите в junk bonds (нежелани облигации, носещи по-висок риск на неизпълнение от повечето такива, емитирани от корпорации и правителства) са по-рисково настроени. В последните две-три години в САЩ има увеличаване на емисиите с кредитен рейтинг точно едно ниво над инвестиционния. При намаляването на кредитните рейтинги, много от инвеститорите, които сега ги държат, най-вероятно нямат право да държат емисии без инвестиционен кредитен рейтинг и ще трябва да ги продават "на пожар" и тогава още по-трудно ще се намерят купувачи за тях", подчерта Майстер.

Американският кредитен пазар

Експертът отбеляза, че всички корпорации имат интерес да повишат рентабилността на капитала, като използват повече евтин дълг. "Много от новите емисии не отиват за нови инвестиции или оборудване за подобряване на ефективността, а за изкупуване на акции или придобиване на други компании", уточни той.

Според Майстер секторите, които са изложени на най-голям риск, са секторите, които по принцип ползват много дълг - финансиращите лизинг на автомобили, авиокомпаниите.

"Инвеститорите се чувстват задължени да купуват и инвестират, което е притеснителна тенденция. Ако ги държат в кеш, лихвата им е отрицателна. Ако са в долари, доходността им е много ниска", заключи Майстер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във