Банкеръ Daily

Финансов дневник

Икономическата прогноза на правителството е несериозно оптимистична

Бившият вицепремиер Даниела Бобева обяви, че отчетеният в България икономически спад от 5.2% през третото тримесечие е проблем, при положение, че в това време не сме били затворени, намаляла е дистанционната работа и е имало раздвижване в туризма. 

Според икономистката правителствената прогноза за 3% спад в края на годината е "несериозно оптимистична", за разлика от очакванията на Европейската комисия и Международния валутен фонд.

Еврокомисията очаква спад на българската икономиката от 5.1% в края на годината.

"Общо икономиката върви надолу. Не знам какво има предвид премиерът", каза Бобева за твърденията на Бойко Борисов, че "докато светът е в криза, българското производство расте". По думите й шансовете за възстановяване в последното тримесечие на годината са нереалистични.

България има добра събираемост на данъци, но и един от най-големите сривове на инвестициите сред страните от ЕС, а без инвестиции няма растеж, посочи пред bTV Даниела Бобева. 

Бившият вицепремиер обясни, че макроикономически поглед може да те заблуди. Например има растеж на депозитите, но малките депозити са се изчерпали, т.е. парите на хората с по-малки доходи, които пестят по-малко. Има растеж на депозитите на населението в по-големите групи. 

По същия начин по думите й стоят нещата и при кредитирането. Има спад на кредитите, но нарастват новоотпуснатите големи кредити и най-вече жилищните кредити, които спасяват кредитната дейност. 

Икономистът препоръча вместо да се разхвърлят пари от бюджета, държавата да се съсредоточи върху инвестиционната дейност и да се измислят ефективни мерки за бизнеса, който е изправен в много тежка ситуация. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във