Банкеръ Daily

Финансов дневник

Йелън: Скоро Фед ще вдигне лихвите

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън заяви, че "сравнително скоро“ ще бъде необходимо основните лихвените проценти да бъдат увеличени. Това ще стане, ако икономическите данни продължават да сочат подобрение на трудовия пазар и повишение на инфлацията, заяви президентът на централната банка пред финансовата комисия на Конгреса.

Според нея, решението на Фед да остави лихвите без промяна през миналия месец не се дължи на липсата на доверие в състоянието на американската икономика. "Темпото на растеж на заплащането на труда се ускори в последно време, икономическият растеж изглежда набира скорост след сдържаното темпо по-рано през годината, а потребителските разходи продължават да отчитат умерен прогрес", посочи Джанет Йелън.

Тя продължава да очаква, че развитието на икономиката ще оправдае само постепенно увеличаване на краткосрочните лихвени проценти с течение на времето, отчасти поради факта, че т.нар. "неутрален лихвен процент", при който икономиката оперира с пълния си потенциал без да прегрее, изглежда доста нисък.

 Йелън не направи никакъв коментар за резултатите от президентските избори в САЩ. Новоизбраният президент Доналд Тръмп е един от най-големите и критици.

Анализатори очакват, че Федералният резерв ще вземе решението на срещата си на 13 и 14 декември, година след първото и единствено увеличаване на лихвените проценти от началото на финансовата криза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във