Банкеръ Daily

Финансов дневник

Идната седмица стават ясни кандидатите за управител на БНБ

Следващата седмица се очаква да станат известни имената на номинираните кандидати за управител на БНБ. Вероятно тогава ще бъдат приети правилата за избор на нов гуверньор в пленарната зала, а след това парламентарните групи ще разполагат с три дни да издигнат номинации. Впоследствие кандидатите за изключително ключовата позиция ще бъдат изслушани в Бюджетната комисия.

Неизвестните около кандидатурите обаче са много. Към момента няма индикации, че настоящият гуверньор Димитър Радев, чийто мандат изтече на 15 юли, ще бъде издигнат отново. Засега най-спряганото име за номинация на "Има такъв народ" е това на сегашния председател на комисията Любомир Каримански, но няма потвърждение, че той ще бъде включен в надпреварата. БНР съобщава, че по неофициална информация от ГЕРБ са обявили, че ще имат свой кандидат, без да назоват името му. ДПС имат критики към сегашния управител, но не казват какви ще са следващите им действия. Подобна е и ситуацията в БСП, която поради своята структура едва ли ще може да утвърди номинацията си в записания тридневен срок. 

При гласуването в пленарна зала може да се стигне и до удължаване на срока за издигане на кандидати. Такива претенции по време на дебата в Бюджетната комисия изказаха от ГЕРБ, БСП и "Демократична България".

Голямата въпросителна е дали изобщо това Народно събрание ще успее да приключи процедурата по избор на управител поради очертаващото се разпускане на законодателния орган заради невъзможността да се състави правителство. Подобна бе ситуацията и в 45-ия парламент, когато отново ИТН се опитаха да задействат процедурата. Тогава обаче останалите партии отхвърлиха идеята на партията на Слави Трифонов с аргумента, че подобни процедури в парламент с предизвестен край не се започват, защото се създават рискове, които може да прераснат в кризи.

Законът позволява до избора на нов управител на БНБ длъжността да се изпълнява от настоящия - Димитър Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във